Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


Studenter visar husmodeller som framtiden behöver

Högskolans studenter vid byggnadsingenjörsprogrammet presenterar i morgon den 20 januari årets utställning av småhus. Det är resultatet av studenternas projekt under sin första termin på utbildningen där de arbetat med att skapa modeller för nya småhus.
Småhusprojektet återkommer årligen som ett inslag för nya studenter på byggnadsingenjörsprogrammet. Uppgiften är att i projektgrupper projektera modeller för nya småhus.

Bakom varje småhus finns ett verkligt behov, det vill säga en riktig beställare. Grundförutsättningarna är de samma år efter år.

- I princip vill vi att huset ska vara för permanentboende, vara på maximalt 200 kvadratmeter och ha minst 1½ plan med trästomme, säger Åsa Karlsson, adjunkt vid Akademin för teknik och miljö och utbildningsledare för byggnadsingenjörsprogrammet.

I år har dock ett par av grupperna fått göra avsteg. En grupp har gjort ett fjällhus med två lägenheter på en tomt i Bydalsfjällen i Åre. En annan grupp har gjort ett mindre och enklare fritidshus i Vemdalen, som beställaren avser bygga själv. Ett annat projekt har försökt hitta alternativa lösningar för ett fritidshus i Nykvarns kommun som ska byggas på en avsides belägen tomt utan tillgång till el och kommunalt vatten och avlopp.

Totalt är det sex husprojekt och de övriga studentprojekten är tre villor — en i Falun samt två i Gävle (Hemlingby respektive Furuvik).

För Högskolan i Gävle som är en miljöcertifierad högskola och som har en vision som siktar mot en hållbar livsmiljö för människan är miljö och hållbar utveckling givna inslag i utbildningarna. För de blivande byggnadsingenjörerna innebär detta att husen i projektet bland annat ska vara energisnåla, välisolerade och ha en miljövänlig uppvärmning.

Utställningen äger rum på Mötesplatsen i Rävhallen på Högskolan den 20 januari, kl. 11.00-13.00. Media och allmänheten är välkomna att besöka utställningen.

För ytterligare information, v v kontakta:
Åsa Karlsson, utbildningsledare och universitetsadjunkt, Akademin för teknik och miljö, 026-64 81 20

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2012-01-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)