Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.


"Religion, makt och våld" -  Kultur- och religionsdagen 2012

Torsdag 11 oktober på Filmstaden arrangerar Högskolan i Gävle, genom avdelningen för religionsvetenskap med hjälp av avdelningen för kulturvetenskap, en dag som bygger på temat religion, makt och våld.

Sällan tid till förklaringar


- Temat religion, makt och våld, har valts bl a för att det inom avdelningen finns många som forskar inom det fältet säger Olov Dahlin lektor i religionsvetenskap vid Högskolan i Gävle och ansvarig för dagen.

- Ämnet är också brännande aktuellt. Det går nästan inte en dag utan att vi påminns om det extrema våldet i vår omvärld ofta med religiösa förtecken. Mera sällan finns det i de vanliga kanalerna någon tid till förklaring och reflektion säger Olov Dahlin

Jari Ristiniemi, som inriktar sig mot religionsfilosofi, kommer att tala om de ideologiska strömningar som rådde tiden för det första världskriget och under nazitiden, fram till Anders Behring Breivik i våra dagar.

The Wave


Sedan följer den kontroversiella filmen "The Wave",  där en historielärare får frågan om hur nazismen kunde dra med sig så många tyskar under 30-talet och står svarslös. Men så beslutar han sig för att göra ett experiment med sina elever och startar på skolan en rörelse kallad "The Wave". Fler och fler ansluter sig och gränsen mellan experiment och verklighet blir allt svårare att dra.  Filmen är baserad på en verklig händelse i Californien 1967.
Mattias Gardell

Mattias Gardell

Muslimen som våldsverkare

Mattias Gardell, den kände debattören och professorn i religionsvetenskap belyser den bild vi har av muslimer som våldsverkare och hur den västerländska bilden av islam och muslimer vuxit fram. Han kommer även att tala om Anders Behring Breivik. Gardell var inkallad som expert vid rättegången mot Breivik.

Febe Orest, med fokus mot religionspsykologi, visar utifrån filmen "Möte med ondskan" som handlar om en självbombare, våra schablonartade föreställningar där gärningsmännen kopplas ihop med islam.

Per-Olof Åkerdal, som inriktar sig mot religionshistoria, har en kurs som heter "Fundamentalism och martyrskap"  - Det är lite paradoxalt men ju våldsammare det blir i vår omvärld desto högre söktryck har han till sina kurser säger Olov Dahlin.

Avslutar under rubriken "Brott, bild, bevis" gör  Lars Wallsten, bildpedagog vid Högskolan i Gävle.

Närmare till det omgivande samhället

Religionsdagen återkommer årligen och äger nu för andra året i rad rum på Filmstaden i Gävle.

- Vi får närmare till det omgivande samhället, och det blir ett sätt för oss att visa att vi finns.  Det blev en god uppslutning förra året och nu har t ex en lärare meddelat att han kommer med drygt 100 elever säger Olov Dahlin.

Dagen är som vanligt öppen för allmänheten och avgiftsfri. Dagen sänds även som live-streaming och kan följas på www.vicom.se

 

För ytterligare information, v v kontakta:  
Olov Dahlin, Universitetslektor i religionsvetenskap, akademin för utbildning och ekonomi,
Telefon: 026-648773
Mobil: 0707-34 36 38
E-post: odn@hig.se

Text: Douglas Öhrbom

Publicerad av: Andreas Karlström Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-04-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)