Forskningen på Högskolan i SR P4

Studenter biblioteket

I dag sände programmet P4 Förmiddag direkt från Högskolan i Gävle. Vad kan man egentligen forska om, som inte är så självklart?

Förutom att prata med studenter, intervjuades också Bahram Moshfegh, vicerektor för forskningen vid Högskolan och Sandra Wright, docent i växtpatologi.
Lyssna hela inslagetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

En hållbar livsmiljö

Bahram berättade att Högskolans vision är att bedriva forskning för en hållbar livsmiljö för människan och har två forskningsprofiler, Byggd Miljö och Hälsofrämjande arbetsliv, som verkar för visionen. Många forskargrupper, hundratalet personer, arbetar i de profilerna.
Lyssnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Klicka på länken uppe i det svarta sidhuvudet)

Mikroorganismer och byggnadsmaterial

Sandra funderade på vad kan man göra med mikroorganismer och byggd miljö. Jo, de finns ju också på byggnadsmaterial och då gäller det att optimera förutsättningarna som gynnar de goda mikroorganismerna.

- Högskolan i Gävle arbetar mycket praktiskt och denna erfarenhet vill vi ta till vara. Högskolan har en styrka i att ha alla disciplinerna samlade under samma tak och det gör att här finns all potential att bygga upp tvärvetenskapliga områden, säger Sandra Wright.
Lyssnalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (Klicka på länken uppe i det svarta sidhuvudet)

 

Text: Douglas Öhrbom 

Datum: 2016-03-23