Gå till eugreenalliance
Sök

Äldres intima relationer överraskar

Peter Öberg

 

Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård, docent vid Stockholms universitet har i studier som rör äldres intima relationer visat på mycket överraskande resultat.

Sexuell attraktion viktig

Man kan säga att det finns många myter om äldre, säger Peter Öberg, och att en sådan har varit myten om de asexuella äldre, att man skulle bli sexuellt pensionerad.

- Tvärtom så visar ju vår studie att sexuell attraktion är en förutsättning för att inleda en ny relation som äldre, säger Peter Öberg.

Men kärleken måste finnas

Men viktigt är att sexualiteten sker inom ramen för en kärleksrelation, så också i äktenskapet. Om det är ett kärlekslöst äktenskap så är det heller inget bra för sexualiteten.

- Otrohet accepterar man inte och nästan ingen skulle heller vilja ha polygama förhållanden, med flera.

Man behöver inte klä sig i svart hela livet

Studien visar att det är väldigt positiva attityder till att människor skaffar en ny relation. Också barn, vänner och omgivning är positiva och detta stämmer inte med tidigare internationell forskning.

- Ibland coachar till och med barnen föräldrarna med att till exempel hjälpa till med annonser på nätet.

Barnen bryr sig om föräldrarnas välbefinnande och när de märker att föräldrarna mår bättre av att ha en ny partner, så är det ju också belönande för barnen.

Och för de äldre blir autonomi en viktig aspekt i att träffa en ny partner, att inte behöva uppleva att man ligger barnen till last.

- I dagens senmoderna ålderdom är det den nya normen, att nu ska man gärna ha ett samliv och en partner. Men man ska inte gifta sig, åtminstone om man frågar barnen.

Vet vad man vill ha

Man söker en partner som ekonomiskt står på egna ben och man vill inte ha en partner som är för sjuk när man träffas. Det kan också vara viktigt att man ska vara särboende och vara lika mycket i bådas bostäder.

- Men sedan när man etablerat förhållandet och kanske den ena partnerns hälsa förändras, så är inte idealen längre viktiga utan man omförhandlar vad som är viktigt. Och det kanske är viktigare att man kan träffas oberoende av var man gör det.

Tidsparadoxen

Tidsparadoxen innebär att det blir speciellt att skapa en ny relation på äldre dar, jämfört när man är yngre. Man har en ökad fritid att satsa på och kultivera den nya relationen, inga hemmaboende barn, inget arbete. ”Det fanns inga förutsättningar för en sådan bra relation tidigare”. Samtidigt har man en begränsad livstid kvar.

- Paradoxen med en ökad fritid och en begränsad livstid påverkar valet av ny partner. Går man ut och svarar på en annons så kan det ta två år och så upptäcker man att det inte fungerar och den tiden har man inte.

Har man träffat en ny partner som är gift kan en 70 -80-årig kvinna tänka; Det tar ett par år med skilsmässan, då är hon 80, kommer hon ens att leva då, är det värt att gå in i en relation? En av flera som gått tillbaka till nygamla intima relationer de haft tidigare, berättade att det fanns en trygghet i det.

- Man är också mera rädd om varandra i en relation för att man har en begränsad livstid. Det är kanske sista chansen och tidsaspekten påverkar på ett väldigt centralt sätt.

Nya möjligheter

Mycket av den existerande äldreforskningen har handlad om åldrandets problem och när man valt att studera frågan genom att belysa negativa bilder, har också attityderna påverkats till åldrandet/ålderdomen.

- Då är det väldigt viktigt att lyfta fram att äldres verklighet också visar på nya möjligheter under ålderdomen, istället för enbart förluster och brister.

- Det vi försöker göra är att skapa en plattform som handlar den åldrande familjen i förändring, att visa hur också äldre familjebildningar förändras, säger Peter Öberg.

 

Peter Öberg är professor i socialt arbete och forskare vid Högskolan i Gävle. Han forskar bland annat om äldres intima relationer.

Familjegerontologerna, professor Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och docent Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet, har flera forskningsprojekt om hur äldres familjerelationer förändrats i det senmoderna samhället.

De vill skapa en plattform som handlar om den åldrande familjen i förändring, visa hur också äldre familjebildningar förändras.

Ur media‌:

Svenska Dagbladet


Seniorhälsa


Gefle Dagblad


SVT Rapport


 
Peter Öberg och Torbjörn Bildtgård är aktuella med boken "Intimacy and ageing"


För mer information, v v kontakta:
Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle
Telefon: 026- 64 82 88, 076- 644 43 13
Mail: peter.oberg@hig.se
Forskarpresentation


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Ove Wall

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-11-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)