Utbildning

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett urvalsprov som mäter allmän studiefärdighet. Provet skall kunna användas vid urvalet till olika utbildningar. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet.

Två gånger per år

Högskoleprovet äger rum två gånger per år och kostar 450 kr att skriva. Det finns ingen åldersgräns när det gäller högskoleprovet och du behöver inte heller vara svensk medborgare för att få göra det. Du kan göra provet hur många gånger som helst. Det bästa resultatet räknas. Resultatet av högskoleprovet är giltigt till utgången av det kalenderhalvår som infaller fem år efter provtillfället.

För att skriva högskoleprovet krävs att du anmält dig och betalat anmälningsavgiften senast sista anmälningsdag. Anmälan är bindande. Anmälningsavgiften återbetalas inte om du inte kan närvara, oavsett anledning.

Frågor?

Vill du byta provort?
Innan anmälningstiden gått ut kan du själv byta provort inom samma län på hogskoleprov.nu. Vill du byta provort utanför länet kontaktar du det lärosäte du vill skriva hos innan anmälningstiden gått ut.

Har du missat att anmäla dig i tid?
I Gävleborgs län tar vi tyvärr inte emot efteranmälningar.

Har du skyddad identitet?
Om du har skyddad identitet ska du vända dig direkt till Högskolan i Gävle för information om hur du anmäler dig.

Övriga frågor
Vänligen skicka dina frågor till studentcentrum@hig.se

Har du särskilda behov?

Dyslexi
Du som är dyslektiker gör samma prov som alla andra men har längre tid på dig. Provorter för anpassade prov i Gävleborgs län är Gävle och Ljusdal. Du anger själv önskad provort i samband med din anmälan.

Du måste ha ett särskilt intyg på att du har dyslexi och att längre tid skulle förbättra dina testresultat. Intyget skickas till Högskolan i Gävle per post, e-post eller lämnas personligen i högskolans reception.

Synskada
Högskoleprovet finns i två varianter anpassade dels för svagt synskadade och dels för gravt synskadade. För att få göra det anpassade provet måste du vara inskriven vid någon av landets syncentraler och vara berättigad till synhjälpmedel. Du måste även ha ett intyg från din syncentral. Intyget skickas till Högskolan i Gävle per post, e-post eller lämnas personligen i högskolans reception.

Funktionshinder
Om du har ett fysiskt funktionshinder ska du meddela Högskolan i Gävle i samband med din anmälan.

Detta för att vi ska kunna underlätta för dig under provdagen till exempel genom tillgång till hiss, höj- och sänkbart bord, lutning av bordsskiva, höj- och sänkbar stol eller andra anpassningar. För dig som är rullstolsburen är det viktigt att vi får information om detta i god tid för att undvika att du placeras i en sluttande sal (gradängsal).

Utbildning