Sjuksköterskeprogrammet 180 hp

Att läsa till sjuksköterska

Johan Erlandsson

Student, Sjuksköterskeprogrammet

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det är den närmaste högskolan från Sandviken och jag hade varit på ett öppet hus som verkligen gjorde mig taggad. Jag var även på öppna hus på andra orter men det var Gävle som kändes rätt. Miljöcertifierade, härlig miljö, bra lärare, bra lokaler, vad mer kan man begära?

Varför valde du just den här utbildningen?
Sjuksköterska har jag velat bli ända sedan jag var 14–15 år faktiskt och det har varit mitt mål sedan dess. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det var därfär jag valde programmet. 

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är en väldigt bred utbildning, bra jobbmöjligheter i hela landet och dessutom ett yrke där du kan växa som person inom väldigt många områden. Den här utbildningen gör mig dessutom lycklig. Människor uppmuntrar mig hela tiden genom att säga att jag kommer bli en superbra sköterska och att det är bra att jag som kille vill ha det yrket. Bara genom att ha gått den här utbildningen i ett år så har jag blivit en helt annan människa känns det som. Jag är jätteglad att jag valde det här.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är den perfekta storleken på en stad till att börja med; det är möjligt att cykla till de flesta ställen. Det är väldigt vackert. Gävle har ett bra utbud på affärer, uteställen och smultronställen. Gävle kommun är också väldigt inriktade på miljön, det tycker jag är jättebra.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Någon slags specialistsjuksköterska, jag vet inte vilken slags riktigt än, jag måste prova på mer för att hitta det där lilla extra.

Har du några tips till den som ska söka till högskolan?
Var noga, var lyhörd och för guds skull, håll koll på alla datum i alla papper och i alla dokument. I början var det kaos för mig med alla datum man skulle hålla koll på, skaffa en understrykningspenna, en planeringskalender och en mapp för viktiga papper och håll kollen. Får du in det snabbt så underlättar det vardagen.

Det kan även vara bra att göra högskoleprovet innan du söker. Det ger dig den där extra chansen att komma in på just ditt förstahandsval.

 

Sjuksköterskeprogrammet 180 hp