Stress

Att vara student är oftast positivt, roligt och spännande, men som student ställs du ibland inför en rad nya utmaningar och livet som student kan periodvis vara påfrest­ande. Behöver du stöd och hjälp kring din stress? Känner du av höga krav och hög arbetsbelastning men med lite återhämtning? Då kanske ett samtal kring stress kan hjälpa dig.

Hur stressad är du?

Här kan du göra ett test kring din stress. Formuläret består av 18 frågor och du får direkt feedback med konkreta råd.

Stress ­– en naturlig reaktion

Du kanske flyttar hemifrån för första gången och träffar många nya människor. Samtidigt vill du klara dina studier, med examinationer och redovisningar och det ställs även krav på att du kan samarbeta med andra studenter. I perioder kan det vara mycket hög arbetsbelastning med lite tid för återhämtning. Mot slutet av utbildningen kan det återigen kännas både stressande och spännande. Du ska lämna det trygga invanda studentlivet och våga dig ut på en ibland osäker arbetsmarknad. Så visst kan det vara stressigt att vara student!

Stress i sig är ofarligt

Stress är i grunden en naturlig reaktion som ger extra kraft och energi att klara av svårare situationer. Det är när du upplever brist på återhämtning och vila eller nedsatta möjligheter att bemästra eller kontrollera situationer som stressen kan bli farlig.

Stress kan påverka många delar av kroppen och eftersom symtomen på för mycket stress är olika för olika personer, kan det visa sig på flera sätt. Långvarig stress kan i ett längre perspektiv bli ett problem, som gör att både studierna och tillvaron som helhet blir lidande som kan leda till att du blir psykiskt utmattad.

Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Det är också personligt vad som stressar oss, det som gör dig stressad kanske inte påverkar din kompis alls och vice versa.

Kontaktperson

Lisa Olsson, hälsovägledare, profilbild

Lisa Olsson, hälsovägledare

Avdelningen för utbildningsstöd

Sidan uppdaterades 2024-02-16