Herobild

Made by students

I år hade Högskolans studenter chansen att tävla om att få regissera och spela in sina egna reklamfilmer på temat ”Vi studenter står i fokus”.

Se filmen om hur reklamfilmerna blev till. I år var det våra fantastiska studenter som själva skapade vår reklam- och rekryteringskampanj. Precis som det ska vara på en högskola känd för att lyfta fram sina studenter. Se hur allt blev till. Från idé till färdig reklamfilm! Och via radioreklam och annonser.

Resultatet av kampanjen? Det överträffade alla våra förväntningar. Kolla själv.

 

Fyra reklamfilmer – gjorda av våra studenter

Nedan ser du resultatet som visades på tv och på Youtube under hela kampanjperioden.

Hur gick tankarna hos reklambyrån och Högskolan inför kampanjen? Vad tycker Högskolan om resultatet och vad händer framöver? Nils Vahlund, projektledare från Lundberg & Co, Maria Åstrand Swenneke och Patrice Laredius, båda kommunikatörer på Högskolan i Gävle berättar om processen, resultatet och tankar inför framtiden.

"One doesn't fit all"
Filmidé: Bonnie Zell

Jag har alltid tyckt om att kommunicera och tror att ord är det mest kraftfulla verktyg människan har

Intervju med Bonnie

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag hamnade i Gävle av en ren slump och bestämde mig för att testa på studielivet. Prickade helt fel på vad jag skulle plugga, men trivdes jättebra på högskolan. Lyckligtvis sammanföll det med att kommunikationsprogrammet startade, så då föll bitarna på plats.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har nog varit kommunikatör sen långt innan jag ens visste om att det fanns ett yrke som hette kommunikatör. Men det var först när jag läste programbeskrivningen på Högskolan i Gävles hemsida som det slog mig att det var det här jag var ämnad för. Jag har alltid tyckt om att kommunicera och tror att ord är det mest kraftfulla verktyg människan har – så när jag läste om utbildningen kändes det självklart. Det kändes hemma.

Vad är det bästa med utbildningen?
Med risk att låta klyschig måste jag säga att det är människorna jag lärt känna. Media- och kommunikationsvetenskap behandlar många olika aspekter av kommunikation och till skillnad från många andra ämnen finns det mycket vi läser som inte har definitiva, korrekta svar – eftersom det ofta handlar om tolkning och förståelse. Detta har lett till många intressanta diskussioner vilket i sin tur inte bara lett till ökad förståelse och ytterligare fascination för kommunkationsämnet, utan även vänskaper.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Utbildningen har även en halv termins praktik, vilket är en fantastisk möjlighet att få lära sig omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Att förbereda sig inför sitt kommande arbetsliv, helt enkelt. Så bra.

Vad är det bästa med Gävle?
Liksom de flesta andra är jag en ganska komplex människa. Jag älskar stadskänsla och har alltid trott att jag måste bo i en storstad för att känna mig hemma. Men samtidigt vill jag vara naturnära och har stor passion för hälsa och träning. Gävle har lyckats kapsla in allt jag tycker är härligt med livet in i en mellanstor stad. Jag har aldrig känt att jag saknar någonting här, tvärtom har jag flera gånger blivit överraskad över alla möjligheter som finns. Och när behovet av riktig storstadspuls kommer krypande så finns ju portalen till resten av världen (också känt som Arlanda) bara cirka en timme bort.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill leda, kommunicera och organisera. Jag drömmer om ett arbete där jag dagligen får vara nytänkande, kreativ och där utvecklingen aldrig avtar. Var den arbetsplatsen finns är ännu oklart – jag är öppen för det mesta.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Det är alltid bra att lyssna på tips och råd från andra som studerat – men glöm inte att det är din, och ingen annans, utbildning det gäller. Så fundera över var du ser dig själv i framtiden och matcha det med ett program som tilltalar dig. Ta dig tid att läsa igenom kurserna som ingår i programmet och bli inte rädd om någonting känns nytt och främmande, du lär dig! You’ve got this!

"Take on back to the future?"
Filmidé: Tove Salomonsson

Engagerade lärare med breda perspektiv mot den digitaliserade framtiden

Intervju med Tove

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
För att det ligger relativt nära orter min familj bor i.

Varför valde du just den här utbildningen?
För att det finns få utbildningar i Sverige på samma nivå med samma värde vad det gäller praktiska kunskaper inom professionellt skrivande. Förutom media- och kommunikationsvetenskap får vi lära oss skapa journalistik, skönlitteratur och reklamtext.

Vad är det bästa med utbildningen?
Engagerade lärare med breda perspektiv mot den digitaliserade framtiden.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Den är otroligt kreativ när man väl får skriva, och de som söker in är de mest genuina och härliga studenter du någonsin kommer att träffa.

Vad är det bästa med Gävle?
Jag gillar arkitektur, och det kryllar av vackra gamla byggnader här omkring. Sen är det relativt nära Uppsala och Stockholm. Det finns en direktbuss till Stockholm som är lite billigare än tåg, det är också ganska najs! Annars måste jag väl vara klyschig och säga människorna jag träffat här.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jobbig fråga får vagt svar: kommunikation. Men inte vilken som helst, utan i en form där målet är samhällsnytta. Något meningsfullt. Vagt svar, som sagt. Men varför ska man knyta sig till en titel?

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Välj något du tycker är kul! Och var noga. Ta inte bara vad som helst (om du har den friheten). Att plugga är bäst när man lever för både fritid och studier.

"Bokedebocken"
Filmidé: Mikael "Micke" Sundberg

Jag har alltid varit intresserad av berättelser i de flesta former, speciellt vad som kan uttryckas i det skrivna språket

Intervju med Mikael

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Programmet jag var intresserad av och blev antagen till råkade finnas här. Sen hade jag inte sett Gävlebocken tidigare, så det hjälpte beslutet också.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid varit intresserad av berättelser i de flesta former, speciellt vad som kan uttryckas i det skrivna språket. Så jag ville bli bättre på att uttrycka mig i text och få en värdefull utbildning på kuppen.

Vad är det bästa med utbildningen?
Att skriva små, dumma historier och sedan diskutera dem i grupper med andras, kanske inte lika dumma historier, har varit väldigt roligt och givande. Men det är kanske inte de mest produktiva egenskaperna man lär sig om man inte ska bli någon form av författare, därför (även om det inte är lika roligt) gillar jag verkligen att vi får lära oss saker som journalistik, typografi, massmedieteorier och en massa kurser som kan innefatta ordet "kommunikation".

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Mycket givande om man gillar skrivande (vilket är kanske ganska uppenbart, men ändå). Dessutom är det helt makalöst hur fantastiskt kreativa och smarta historier och texter som personer kan skriva om de får en prompt och ett par timmar. Alltid lika fascinerande att se vad klasskamraterna hittar på.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är inte för stort och det är inte för litet. Det är heeeelt perfekt.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Något som utnyttjar och främjar mina kreativa sidor, som gör folk glada och kanske till och med underhåller och som låter mig skriva "och" fem gånger i grammatiskt korrekta meningar.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Ofta svårt att veta vad man vill om man inte har testat det först. Därför kan det vara smart att inte börja högskola direkt efter gymnasiet. Funkade för mig.

"Drömfångaren"
Filmidé: Cecilia Dixon & Jenna Takanen

"Jag har växt otroligt mycket i mitt skrivande genom den här utbildningen" 

Intervju med Cecilia

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag är uppvuxen i en liten ort 3 mil norr om Gävle, sedan har jag bott i Gävle nästan alla mina vuxna år. Så det var så passande att min drömutbildning fanns här. Jag gick inte i tankar om högskolestudier förrän ganska sent då jag var rätt skoltrött efter studenten. När jag väl började leta så hittade jag den här utbildningen, jag sökte in två gånger innan jag kom in som reserv. Då hade jag redan börjat studera i Örebro, men när jag såg att jag kommit in så tog jag min resväska och åkte hem igen nästan direkt.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag valde den här utbildningen för det kreativa skrivandet, för att det fanns en utbildning med det utbudet som den tillhandahåller.

Vad är det bästa med utbildningen?
Kreativt skrivande-kurserna är de absolut bästa, att få möjlighet att dela med sig av sina texter och lufta dem med andra har varit oerhört givande då jag aldrig riktigt vågat göra något med allt mitt material förr. Jag har växt otroligt mycket i mitt skrivande genom den här utbildningen.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Att vi fått möjlighet att läsa journalistik, copywriting samt medier och typografi är ett extra plus, något som jag tyckt varit väldigt intressant och roligt. Man får även lära sig mycket om media och dess historia genom den här utbildningen, man ser allt med lite andra mer kritiska ögon nu.

Vad är det bästa med Gävle?
Det allra bästa med Gävle är att det är nära till allt, det är en lagom stor stad och man kan ta sig smidigt överallt. Det finns gott om cafeér och pubar som erbjuder plats för både studier och nöje. Det finns bra förbindelser med bussar och tåg om man pendlar, staden ligger ju så bra till här längs med kusten ganska precis mittemellan Stockholm och Sundsvall. Dessutom har vi fina utomhusanläggningar för aktiviteter under alla säsonger, som Hemlingbys friluftsområde och självaste Boulognerskogen som numera också har en badplats.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I och med kurserna i journalistik och copywriting har jag fått upp ögonen för att få ut mina ideér i mer än bara text.

Jag kommer alltid att vilja skriva skönlitterärt men jag vill likväl söka mig till ett arbete där jag kan få ut lite mer verklighet också. Det är en svår fråga att svara på, jag kan inte riktigt säga något särskilt yrke jag vill söka mig till, mer än att jag vill förmedla känslor med text och beröra människor på ett eller annat sätt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Ett hett tips att ta med sin cykel, eller skaffa en, det är så smidigt att ta sig överallt med en cykel. Sen kan jag väl bara trycka ännu mer på vilken mysig stad Gävle är, och hur fin skolan är som ligger omgiven av stadsparken. Du behöver inte få panik över att inte hitta här, man kommer snabbt in i hur allt ligger till. Söker du kurslitteratur finns det grupper på Facebook där studenter från tidigare årskurser lägger ut litteratur för en billigare peng än att köpa nya. Du kan även söka boende via Facebookgrupper. I övrigt så är Gävle en utmärkt studentstad, jag skulle själv vilja känna känslan av att kliva av tåget här första gången.

... och här är studenterna som syns på våra affischer

(Och längst ner på sidan ytterligare en film, om vår särskilda kampanj för att få fler att söka till energisystemingenjörsutbildningen.)

Affisch Maskiningenjör

Kimberly Seitola,
Människa-kultur-religions-
programmet

"Det skulle vara kul att jobba med människor,
deras kulturella bakgrund och relaterade
mångkulturella frågor."

Människa-kultur-religionsprogrammet

Intervju med Kimberly

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det var egentligen inte mitt första val eftersom jag kommer från Gävle. Jag hamnade här då programmet jag studerar var mitt andrahandsval. Inget jag ångrar eftersom Gävle ändå är en ganska mysig stad att bo i.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag valde utbildningen för att den lät intressant och för att den känns relevant kopplad till hur dagens samhälle ser ut, alltså det mångkulturella samhället. Samt att det gick att välja lite själv vart du tar din utbildning någonstans med de uppgifter du gör.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är det intressanta utbudet av kurser som finns på vårterminen under andra året. Eftersom det gick att inrikta sig lite mer på det som jag själv var intresserad av. Varje uppgift som du får är oftast öppen för egen tolkning och du kan ta den dit du vill.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Utöver det intressanta utbudet av kurser så får du chansen att träffa studiekamrater från hela Sverige och även några andra delar av världen. Samt att vår utbildningsansvarige är öppensinnad och öppen för förändring av programmet.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är nära till det allra mesta som du kan tänkas behöva. Om det ligger en bit bort så finns det oftast bra eller helt okej bussförbindelse dit. Oftast behöver man inte ta bussen heller, om du hellre vill gå eller cykla så fungerar det alldeles utmärkt.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Det skulle vara kul att jobba med människor, deras kulturella bakgrund och relaterade mångkulturella frågor. Fast jag har inte riktigt bestämt mig, så jag funderar på att studera vidare någon kurs till innan jag börjar jobba.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
När du söker, sök så många intressanta utbildningar som du känner är relevanta för dig. Då är chansen större att du kommer in på något du är intresserad av. För dig som kommer in på ett distansprogram och studerar på campus är ett tips att kolla in studentföreningslivet om det känns relevant för dig.

Affisch Maskiningenjör

Jonas Selander,
Elektroingenjör

"Det bästa med utbildningen är att den är bred
och man lär sig mycket. Lärarna är bra, pedagogiska
och alltid hjälpsamma."

Elektroingenjör

Intervju med Jonas

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde högskolan i Gävle för att det är en fin och trevlig stad. Jag tänkte först söka till Uppsala Universitet då staden är närmare min hemort men jag ville flytta till en stad som jag inte varit i så mycket innan.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har länge varit intresserad av teknologi, elektronik och programmering. Utbildningen är bred och kan leda till intressanta och roliga jobb.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är att den är bred och man lär sig mycket. Lärarna är bra, pedagogiska och alltid hjälpsamma. Laborationerna är mycket givande.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
När jag sökte till mitt program så trodde jag att det skulle vara många signalbehandlingskurser men så var inte fallet, signalbehandlingskurserna hade vi bara sista året. I utbildningen lär man sig mycket om elektronik, programmering, mätsystem och signalbehandling.

Om du väljer elektroingenjörsprogrammet så kommer de flesta roliga och intressanta kurserna under andra och tredje året. Första året är det mycket matematik vilket gör att många väljer att sluta studera för att de inte orkar med. Men det är värt att försöka klara sig igenom första året.

Det är tyvärr få som söker detta program, vilket jag tycker är konstigt för utbildningen är bred och jobbmöjligheterna är många när man tagit examen. Många kurser läses tillsammans med automationsingenjörsprogrammet.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en trevlig stad och lagom stor. Jag som flyttat från en mindre ort tycker Gävle är tillräckligt stort.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill gärna jobba med elektronik och mätsystem i framtiden. I min hemstad finns det många jobbmöjligheter som ingenjör.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Om du känner att det är svårt att välja ingenjörsutbildning så kan du alltid byta program inom Högskolan i Gävle. Under det första året läser man många kurser tillsammans med andra ingenjörsprogram och det blir lättare att byta ingenjörsprogram inom Högskolan. Gå gärna med i studentkåren och träffa studenter från andra program.

Affisch Maskiningenjör

Peshang Suleiman,
Dataingenjörsprogrammet

"I en kurs får du chansen att utveckla din
egen applikation på en Android-enhet,
vilket brukar vara mycket uppskattat."

Intervju med Peshang

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag ville studera till dataingenjör i närheten av min hemort, därför passade Högskolan i Gävle mig väldigt bra.

Varför valde du just den här utbildningen?
En ingenjörsutbildning är en bra grund att stå på när man ska ut i arbetslivet och mitt tidigare intresse för IT hjälpte mig att välja inriktning, nämligen datateknik.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är variationen mellan teoretiska och praktiska delar. Detta innebär att vi dataingenjörer sitter i skolan och kodar riktiga system, precis som det kommer att vara när vi sitter ute på våra framtida arbetsplatser och arbetar.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Marknaden skriker efter dataingenjörer och särskilt nyexaminerade dataingenjörer. I en kurs får du chansen att utveckla din egen applikation på en Android-enhet, vilket brukar vara mycket uppskattat.

Vad är det bästa med Gävle?
Gävle är en liten, men mycket fin stad med närhet till det mesta. Här får man även träffa många trevliga människor, vilket brukar vara lite mer sällsynt i storstäder.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag jobba som konsult, i form av projektledare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Fundera noga över vilket program du är intresserad av. Är det så att det står mellan två olika program och du behöver hjälp, kan du alltid kontakta studenter som kan berätta lite mer om programmet och vad de sysslar med. Det kan vara till stor hjälp.

Affisch Maskiningenjör

Roslan Färnstrand,
Rättsvetenskap

"Det bästa med utbildningen är, utöver inriktningen,
mentorer och föreläsarna som är kunniga och
passionerade i ämnet."

Intervju med Roslan

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde att börja plugga på Högskolan i Gävle för att rättsvetenskapligt program var unikt med sin inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt. Dessutom är Gävle min hemstad så jag har nära till familj och vänner.

Varför valde du just den här utbildningen?
Juridik har alltid varit ett stort intresse för mig och jag ville fortsätta på det spåret efter att jag pluggat ekonomi och juridik på gymnasiet. Just området fastighetsrätt och skatterätt intresserar mig extra mycket så kombinationen av dessa är perfekt!

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är, utöver inriktningen, mentorer och föreläsarna som är kunniga och passionerade i ämnet.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Rättsvetenskapligt program är det första juridiska programmet på Högskolan i Gävle!

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en mellanstor stad med karaktär och rikedom på gröna ytor.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Såklart något där juridiken står i centrum, kanske på Lantmäteriet eller Skatteverket.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Engagera dig i studentkåren och träffa nya vänner, det gör pluggtiden mer lättsam och roligare.

Affisch Maskiningenjör

Rony Ali,
Automationsingenjör (Co-op)

"Att få vara ute och jobba och att utbildningen
dessutom innehåller många kurser där vi har
många praktiska labbmoment är en stor fördel"

Intervju med Rony

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde högskolan i Gävle enbart för att de har automationsingenjörsutbildning med inriktningen Co-op, vilket innebär att jag får vara ute och jobba en period (tio veckor) under varje läsår.

Varför valde du just den här utbildningen?
Som person är jag intresserad av teknik och har ett stort intresse för automation. Den största anledningen till att jag valde automationsingenjörsprogrammet i Gävle är just att de har inriktningen Co-op. Att få vara ute och jobba och att utbildningen dessutom innehåller många kurser där vi har många praktiska labbmoment är en stor fördel.

Vad är det bästa med utbildningen?
Att jag får kombinera teori och praktik. Redan vid start får vi kontakt med arbetslivet och får en direkt inblick i vad man kan jobba med i framtiden.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Välj inriktningen Co-op! Du har nästan jobb innan du har fått examen. Själva utbildningen bjuder på en variation i arbetsuppgifter och uppdrag.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det ligger nära hem och att jag har möjligheten och få studera till ett roligt yrke och får läsa en mycket eftertraktad utbildning.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag helst jobba som konsult eller projektledare och det enbart för att arbetsuppgifterna då skulle vara mycket varierande.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Vill du plugga och jobba och har intresse för automation/el? Då skall du välja Co-op-utbildningarna i Gävle. Du får kombinera teori med praktik, och i och med det får du även erfarenhet.

Affisch Maskiningenjör

Sarah Pettersson,
Energisystemingenjör (Co-op)

"Jag blev verkligen lockad av tanken på att
kunna vara med och lägga grunden för nya, gröna
energikällor – energi är ju det hela samhället drivs av"

Intervju med Sarah

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Under min gymnasietid på naturvetarprogrammet i Ljusdal besökte vi högskolan. Den ligger fint till intill parken och har fräscha fina lokaler. Framför allt var det också för att jag ville bo kvar på min hemort i Hälsingland, och till Högskolan tar jag mig smidigt och enkelt med tåg och buss.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid varit intresserad av samhällsförändring, miljö och människor. När jag hörde talas om energisystemingenjörsutbildningen så blev jag nyfiken. Jag var inte säker på om jag var tillräckligt tekniskt lagd, men blev verkligen lockad av tanken på att kunna vara med och lägga grunden för nya, gröna energikällor – energi är ju det hela samhället drivs av. Nu när jag gått snart ett år känner jag att jag verkligen valt rätt, och tekniken var absolut inget att oroa sig över.

Vad är det bästa med utbildningen?
Definitivt att känna att man är en del av framtiden. Jag vet också att jag kommer att ha lätt att få jobb och att jag kommer att känna att mitt arbete är utvecklande och meningsfullt.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Jag skulle dels vilja säga att den är lite underskattad – det är inte alls lika många sökande som till exempelvis byggnadsingenjör, trots att jag kan tycka att den är bredare och mer miljöanknuten. Kanske är det för att människor inte riktigt vet vad en energisystemingenjör gör.

Sen är det också bra att veta att det råder stor brist på energisystemingenjörer – det är lätt att få jobb.

Sist men inte minst är det grymt bra att kunna gå utbildningen med Co-op – att varva studierna med betalda arbetsperioder. Då får man en inblick i vad det man lär sig innebär i praktiken.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är en grön och fin stad, med väldigt trevliga människor överlag. Småstadskänsla i en storstad – här hejar man på varandra!

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag är inte så noga med hur det börjar, bara jag samlar på mig erfarenhet. Men i slutändan vill jag helt klart jobba med projekt som kan göra skillnader för ett samhälle – kanske förenkla införskaffandet av solceller eller se till att alla kommunbilar är exempelvis el- eller vätgasdrivna.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Även om du tvekar, sök ändå! Du vet aldrig hur du känner när ansökningsbeskedet kommer, och söker du inte så kanske du ångrar dig.

Affisch Maskiningenjör

Anton Åkerlund,
Folkhälsostrateg för
hållbar utveckling

"Utbildningen ger dig möjlighet att skaffa en
förståelse vad som påverkar människors hälsa,
hur det går till och vart det leder"

Intervju med Anton

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det blev Gävle för att jag tycker att det är en trevlig stad och det ligger nära min hemort.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag hade under en längre period tänkt på att studera vidare. De programmen jag tittat på tidigare var inom samma område som folkhälsostrateg. När jag var här på öppet hus och kikade så var den här utbildningen ny och jag blev intresserad.

Vad är det bästa med utbildningen?
Att den är så mångfacetterad, den har ett brett perspektiv och behandlar många intressanta ämnen. Allt från miljö, natur och biologi till ekonomi, stadsplanering och social hållbarhet.

Utbildningens grundläggande budskap är att vi kan främja befolkningens hälsa med hållbar utveckling och därför är hållbar utveckling en del av alla kurser som vi läser.

Utbildningen ger dig möjlighet att skaffa en förståelse för vad som påverkar människors hälsa, hur det går till och vart det leder.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är bra folk. Jag är uppvuxen i en hamnstad så jag trivs bra vid platser som angränsar till havet. Det finns också många fina byggnader här.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Det finns många alternativ, men just nu är jag väldigt intresserad av att arbeta med drogprevention.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Hitta det du är intresserad av. Ställ dig i bostadskö så fort som möjligt. Kom på insparken och gå med i studentkåren, det är ett bra sätt att träffa nytt folk.

Affisch Maskiningenjör

Jan Dalheimer,
Lantmätarprogrammet

"Man måste nästan anstränga sig för att INTE
ha ett jobb kort efter avslutad utbildning"

Intervju med Jan

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Det program jag var intresserad av fanns här, och efter kontakt med utbildningsledare fick jag en väldigt positiv bild av just HiG med dess kontakt till Lantmäteriet med mera.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag har alltid gillat att vara utomhus, jag har bland annat varit scout och orienterare. Det kombinerat med ett teknikintresse gjorde lantmätarprogrammet till en bra kombination. Tipset att det fanns fick jag av en annan orienterare.

Vad är det bästa med utbildningen?
Variationen, både teoretiskt/praktiskt och bland ämnena vi läser.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Man måste nästan anstränga sig för att INTE ha ett jobb kort efter avslutad utbildning.

Vad är det bästa med Gävle?
Det är en tillräckligt stor stad för att allt man behöver ska finnas här, men den känns ändå inte som en storstad och man kan ta sig överallt med cykel på ganska kort tid.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Något inom lantmäteri, det jag utbildar mig till alltså. Men det finns många olika jobb att välja på och jag har inte riktigt bestämt mig för vilket än.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Prata med utbildningsledare av de program du är intresserad av, de kan svara på många frågor. Ställ dig i bostadsköerna snarast, även om Gävle har bostadsgaranti så ger det en möjlighet att välja mera fritt hur och var man vill bo. Kolla även på andra utbildningar inom samma område som de du är intresserad av, det finns mycket som jag inte visste fanns innan jag började plugga på högskolan. I mitt fall var jag ändå nöjd med mitt val, men det finns många andra som byter efter att de lär känna andra som läser annat.

Affisch Maskiningenjör

Sara Forsberg,
Maskiningenjör (Co-op)

"Jag valde Högskolan i Gävle för att få chansen
till en Co-op-utbildning, alltså studier varvat med
arbetsperioder"

Intervju med Sara

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Med tanke på att jag är från Gävle och utbildningen jag ville söka fanns här, valde jag att söka till Högskolan i Gävle.

Varför valde du just den här utbildningen?
En stor anledning till att jag valde att läsa maskiningenjör här i Gävle, är att få chansen till en Co-op-utbildning, alltså studier varvat med arbetsperioder.

Vilket också är det bästa med utbildningen. Att man får chansen att prova det i praktiken och inte bara läsa från böckerna.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Det är väldigt få tjejer som går programmet och jag tror att detta är på grund av namnet, maskiningenjör. Men det betyder inte att det är just maskiner man måste hålla på med i framtiden. Det är mycket matematik, fysik men även CAD, logistik och tillverkningsmetoder.

Vad är det bästa med Gävle?
Jag känner inte riktigt att jag kan svara på den frågan då Gävle är hemma för mig. Men staden är lagom stor, vilket gör att man har nära till det mesta och utbudet för olika aktiviteter är stort.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag är inte helt säker på vad jag vill göra i framtiden, men det lutar åt produktutveckling.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Läs igenom vilka kurser som ingår i programmet innan du söker, skräms inte av utbildningsnamnet.

Affisch Maskiningenjör

Hermela Ghebrezghi,
Ekonomprogrammet

"Det bästa med Gävle är att det är en väldigt
mysig stad, inte alltför stor eller liten"

Intervju med Hermela

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
Jag valde att plugga på Högskolan i Gävle för den enkla anledningen att man får välja sin inriktning inom ekonomi under programmets gång, då andra skolor redan har en inriktning invävd i programmet.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag gick ekonomprogrammet inriktning ekonomi på gymnasiet och visste att jag ville fortsätta med ekonomi, så det var ett självklart val för mig.

Vad är det bästa med utbildningen?
Det bästa med utbildningen är självklart att alla faktiskt vill vara där och har ett intresse för det de valt att studera.

Förutom själva utbildningen är det alla människor man lär känna som är det bästa. Högskolan i Gävle har ett samlat campus vilket innebär att alla studenter håller sig inom samma område, vilket ger chans att lära känna människor som pluggar något helt annat än vad du gör.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Något som kan vara roligt att veta är Kontaktia. Det är en arbetsmarknadsdag för oss ekonomer där vi får möta branschen på en mässa under dagen och som sedan avslutas med en bankett på kvällen. Denna dag är väldigt uppskattad och otroligt rolig. Mässan hålls på Högskolan och avslutas med en inspirerande föreläsning. Här har vi ekonomer chans att mingla med företag och knyta kontakter inför arbetslivet efter examen.

I övrigt anordnas det en massa aktiviteter och fester av Gavlecon, som är studentföreningen för ekonomer, mäklare och rättsvetenskapare. Vi har även ett föreningshus på campus och det är där de flesta aktiviteter och fester sker.

Vad är det bästa med Gävle?
Det bästa med Gävle är att det är en väldigt mysig stad, inte alltför stor eller liten. Jag som kommer från Stockholm hade svårt att vänja mig med en mindre stad i början men i dag tycker jag Gävle är en perfekt studentstad.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag jobba med marknadsföring och reklam.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Kom gärna och besök vår fina skola, eller varför inte skugga någon av oss studentambassadörer? Så får du följa med på en föreläsning, se hur en typisk dag ser ut för oss studenter. Och om du har några frågor om programmet besvarar vi dem gärna.

Affisch Maskiningenjör

Elisabeth "Pimsan" Ivarsson,
Professionellt skrivande

"Gävle är en jättefin studentstad med kompetenta
lärare. Det kommer att förändra ditt liv till det bättre"

Intervju med Elisabeth

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
För att Gävle hade ett professionellt program för skrivande och skriva är det jag älskar att göra. Ett extra plus är att Gävle är relativt nära Stockholm så jag behöver inte göra mig av med min lägenhet i Stockholm.

Vad är det bästa med utbildningen?
Lärarna Aase Berg och Jan Sjölund har en oerhörd kompetens och kunskapsbredd då det kommer till skrivande. Man lär sig något nytt att applicera i sitt skrivande på varje lektion. Vi lär oss journalistiskt skrivande, copywriting (kommersiellt), skönlitterärt skrivande samt akademiskt skrivande. Klasskamraterna är underbara människor och jag har fått många nya, riktiga vänner.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Detta är det enda programmet som lär elever hur de klarar av skrivandet som yrke i den digitala tidsåldern. Eleverna förbereds noga och får reda på hur de navigerar i det nya medielandskapet. Böckerna på programmet är kunskap som varar. Jag tänker spara varenda bok.

Vad är det bästa med Gävle?
Gävlebor är trevliga, tillmötesgående och hjälpsamma. Naturen är vacker: den forsande Gavleån under broarna, de många fina villorna, Gävles blåa konserthus som stiligt tronar upp sig bakom Milles skulpturgrupp Musicerande änglar.

Man får energi, inspiration och blir glad av Gävle.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Författare.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Sök nu! Gävle är en jättefin studentstad med kompetenta lärare. Det kommer att förändra ditt liv till det bättre. Att gå till högskolan från järnvägsstationen eller centrum är en fin promenad på cirka 22 minuter. Det finns mycket att titta på då man går och ibland får man med sig klasskompisar på promenaden, så jag rekommenderar en promenad till skolan.

Affisch Maskiningenjör

Markus Enzell,
Idrottsvetenskapliga
programmet

"Vi har blivit undervisade inom träningslära av
legenden och olympiern Anders T Bergström.
Sjukt mäktigt!"

Intervju med Markus

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?
En sak som var klar när jag bestämde mig för att studera vidare var att jag ville flytta till en ny stad inom lagom avstånd till Sollentuna. Så en väldigt nära vän till mig skulle börja plugga här och tipsade mig om att göra detsamma.

Varför valde du just den här utbildningen?
Jag visste att jag ville plugga något inom idrott och hälsa men inte just vad. Så jag kollade igenom programbeskrivningen och såg att utbildningen berörde många intressanta områden.

Vad är det bästa med utbildningen?
Att den är så pass bred, att läsa en grund i flera områden ger mig som person en tydlig bild av vad jag personligen tycker är intressant och vill fokusera på lite extra. En till bra sak är att efter att ha lärt sig något teoretiskt så får vi oftast testa våra kunskaper i praktiska moment.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?
Att vi blivit undervisade inom träningslära av legenden och olympiern Anders T Bergström. Sjukt mäktigt!

Vad är det bästa med Gävle?
Oj, finns alldeles för mycket att säga här, jag älskar verkligen Gävle! Men närheten till allt är en väldig fördel tycker jag, från någon som tröttnat på åka kommunaltrafik vart man än ska. Att Gävle är lagom stort skapar en enorm sammanhållning, både i och utanför skolan. Då jag bor på campus så bor jag även ett stenkast från skola och vänner, extremt skönt.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Den eviga frågan. Jag är fortfarande inte helt säker, men det lutar åt arbetshälsa.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?
Utnyttja bostadsgarantin, känslan av att vara garanterad en bostad om man väljer att flytta hit är ett stressmoment mindre att oroa sig över. Sedan, delta på studentaktiviteter som anordnas av alla studentföreningar, det gör hela studietiden så mycket roligare.

"Vi är framtiden"
Filmidé: Sarah Pettersson

Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-12-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)