Gå till eugreenalliance
Sök

Alumnintervju

Här berättar Ida om hur det var att läsa till elektronikingenjör och hur det är att jobba som elektronikdesigner.

Ida Grannas

Ida Grannas

Alumn, Elektronikingenjör

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.
Som elektronikdesigner arbetar jag bland annat med felsökning, test och konstruktion av hårdvara. I mitt fall handlar det om datorer eftersom det är vad CrossControl AB tillverkar och tillverkar helt från grunden.

Jag visste redan när jag var 14 år gammal vad jag ville jobba med när jag blev stor. Inspirationen fick jag redan på tekniken i högstadiet när min dåvarande lärare introducerade ämnet elektronik för mig. Det gjorde mitt gymnasieval enkelt, Elprogrammet på elektronikinriktningen. Men jag kände ändå att det inte räckte för mig. Jag ville mer och eftersom jag gick en yrkesutbildning var jag inte behörig till högskolan direkt efter gymnasiet så jag beslutade mig då för att läsa basåret. Basåret tycker jag var en bra introduktion till högskolan eftersom jag fick lära mig att studera på högskole­nivå men med kurser som låg på gymnasienivå. När jag nästan var klar sökte jag till Elektronikingenjörsprogrammet som jag sedan började till hösten. Utbildningen ledde mig till det jobbet jag har idag och som jag drömt om i nästan 12 år.

En högskoleutbildning behöver inte vara lätt men den är absolut värd att kämpa för. Trots att det nu låter som att allt har gått väldigt smidigt för mig har jag haft en del motgångar under min högskoletid. Bland annat på grund av att jag hade två små barn som ofta var sjuka. En av dem låg inlagd på sjukhus ett antal gånger förutom de långa sjuktiderna hemma. Men vill man något ger man inte upp, även om det känns svårt och oinspirerande. Hade jag gett upp när jag kände så vore jag inte där jag är idag.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt yrke är att jag hela tiden får möjlighet att lära mig nya saker, jobba med problemlösning och se kopplingen mellan teori och praktik.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?
Just studierna vid HiG har inte påverkat mitt yrkesval eftersom jag redan visste vad jag ville. Däremot fick jag tack vare högskolan kontakt med företaget jag jobbar på nu. Det var när jag jobbade som studentambassadör för HiG på en ingenjörskväll i Edsbyn, där CrossControl AB också medverkade. Jag pratade med de som var där och representerade företaget och fick då kontaktuppgifter om det var så att jag var intresserad av att veta något mer.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
Ja absolut, den har ju lagt mina grunder. Den har gjort det här yrket möjligt för mig. Och nu kan jag fördjupa mina kunskaper inom de områden som är mest relevanta för mig och det yrke jag har.

Vad minns du särskilt från din studietid?
Det bästa från min studietid tycker jag var då vi fick jobba i projektarbeten. Då vi fick tillämpa våra teoretiska kunskaper i praktiken och komma på problemlösningar för de projekt som vi skulle slutföra. Alla i projektgruppen som jag var med i hade ambitionen att jobba åt samma håll vilket gjorde oss till ett bra team. Vi kunde lita på varandra, delade lika på arbetet och delade med oss av kunskap eftersom vi alla hade olika styrkor och erfarenheter.

Vilka är dina framtidsplaner?
Eftersom jag redan har det yrke som jag drömt om i 12 år så är mina framtidsplaner att fortsätta lära mig ny kunskap för min personliga utveckling och bara njuta av mitt arbete.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)