Forskning på Högskolan - miniserien som visats i TV4

Under våren 2014 har TV4 gjort miniserien "Forskning på Högskolan" för att visa den forskning som pågår här vid Högskolan i Gävle.

Serien omfattar totalt sju inslag, ett intro och intervjuer med sex forskare inom olika områden. De sista delen sändes i måndags. Alla filmerna finner ni nedan.

För Högskolan innebar detta en fin möjlighet att få visa upp några av de över 200 forskare som är verksamma här.

Intro:

TV4 Nyheterna Gävle sätter högskoleforskningen under lupp


Längd:1,21

Under de senaste åren har forskningen blivit en allt viktigare del av arbetet på Högskolan i Gävle. Nu startar vi en inslagsserie om den forskning som pågår där just nu.

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 1: Högskolan världsledande i forskning om öppna kontorslandskap

Längd: 1,21 min

Vi skriver sämre när vi hör människor tala i bakgrunden, enligt ny forskning. Och Högskolan i Gävle har sett till att Sverige ligger i framkant i världen när det gäller forskning som handlar om öppna kontorslandskap. Nu fortsätter vår serie om forskningen på högskolan


Inslag nr 2: Solcellspaneler på nya platser

Längd: 1,22

Solcellspaneler kan bli en vanlig syn i vår stadsmiljö i framtiden. Men placerar vi dem bara på tak och öppna ytor kan elnätet bli snedbelastat. Nu jobbar Uppsalaforskare tillsammans med Högskolan i Gävle med att ta fram nya lösningar

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 3: Att hitta kärleken - frånskilda mer öppna än änkor och änkemän

Längd: 1,22 min

Frånskilda är mer öppna för att träffa en ny partner än änkor och änkemän. Det menar forskare på Högskolan i Gävle. I dag fortsätter vår serie Forskning på Högskolan.

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 4: Hon visar maktstrukturer genom berättelsen

Längd: 1,17

Boken handlar om ett samhälle där männen kämpar för att få samma makt som kvinnorna. Det är en av de berättelser som genusforskaren Sarah Ljungquist menar är viktig i undervisningen. Idag fortsätter vår serie om forskning på Högskolan i Gävle

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 5: Lokaltidningarnas roll förändras över tid

Längd: 1,19 min

I över 100 år har Gefle dagblad och Arbetarbladet serverat Gävleborna med lokala nyheter. Och under den tiden så har tidningarnas roll förändrats flera gånger om. Idag fortsätter vår serie "Forskning på högskolan".

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 6: Skrot blir trädgårdskonst

Längd: 1,22 min

Skrot är kanske inte något man förknippar med trädgårdsrabatter, men i en ny utställning på Wij trädgårdar i Ockelbo får rostiga hästskor och taggtråd minst lika stor plats som växterna.

Klicka för att se inslaget


Inslag nr 7: Han gör trådlösa signaler säkrare

Längd: 1,22 min

Många saker idag styrs via trådlösa signaler. Och signalerna påverkas olika beroende på vad som finns runtomkring dem. Nu har forskare tittat på hur de beter sig i gruvor och andra industriella miljöer. Om det handlar sista delen i vår serie "forskningen på Högskolan"

Klicka för att se inslaget


Publicerad av: Zara Lindahl Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2016-03-02
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)