Gå till eugreenalliance
Sök

Student- och alumnintervjuer

Här kan du läsa intervjuer med våra studenter och alumner på Rättsvetenskapligt program med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt. De berättar vad de tycker om utbildningen och om hur det är att plugga i Gävle.

Sarah Falk

Sarah Falk, student

Program: Rättsvetenskapliga programmet med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt
Ålder: 34 år
Hemort: Gävle
Det här gör jag när jag inte pluggar:
Utöver mina studier är jag studentrepresentant för det rättsvetenskapliga programmet. I min roll som studentrepresentant får man bl.a. diskutera arbetsmiljöfrågor, ta del av ny information som rör programmet och framföra frågor från studenter till utbildningsledare och studentkåren. Just nu är jag med i kollegial granskning där man jobbar med att kvalitetssäkra programmet. Utöver detta älskar jag att umgås med vänner och familj, träna, resa, inreda och starta nya projekt.

Under min tid på Högskolan har jag fått träffa många begåvade lärare och gästföreläsare som har lärt mig allt från att hitta i en lagbok till att självständigt kunna analysera juridiska problem

Läs hela intervjun med Sarah

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde högskolan i Gävle därför att det är en attraktiv och fin högskola med många intressanta utbildningar. Jag är född och uppvuxen i Gävle och därför kändes det som ett naturligt val att söka till högskolan.

Varför valde du just den här utbildningen?

Jag har alltid varit intresserad av juridik, ekonomi och fastigheter och när jag såg att Högskolan i Gävle hade startat ett nytt program inom dessa områden ville jag ta min chans och söka. Det jag tyckte var intressant med programmet är att man får lära sig vilka rättigheter och skyldigheter som finns inom skatterätten och fastighetsrätten och lösa juridiska problem.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med det rättsvetenskapliga programmet är att utbildningen har två inriktningar vilket innebär att man efter examen har många valmöjligheter att välja vad man vill jobba med. Ett stort plus är att arbetsmarknaden är ljus och att programmet har inlett ett samarbete med olika arbetsgivare om framtida praktikplatser. Under mina tre år på Högskolan i Gävle har jag fått lära mig massa saker som jag har nytta av i livet bl.a. vad som gäller vid köp av fastighet, vilka rättigheter och skyldigheter man har som hyresgäst och hyresvärd, vilka avdrag man kan göra på inkomstdeklarationen, vilka avdrag man får göra när man säljer sin bostadsrätt m.m. Under min tid på högskolan har jag fått träffa många begåvade lärare och gästföreläsare som har lärt mig allt från att hitta i en lagbok till att självständigt kunna analysera juridiska problem.

Är det något speciellt med just din utbildning som kan vara bra /roligt att veta?

Det Rättsvetenskapliga programmet med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt är unik i hela Sverige, inriktningen finns endast på högskolan i Gävle. Det är en relativt ny utbildning som endast funnit i några år.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Jag har två drömjobb, det ena är fastighetsförvaltare och det andra är att jobba med internationella skattefrågor. För mig är det viktigt att få knyta nya kontakter med människor och företag, att få vara med och starta projekt och driva företag framåt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Gå gärna in på högskolans hemsida och sök på det program som du är intresserad av. Då får man fram en programbeskrivning samt vilka kurser som finns inom programmet. Där kan man se vilka ämnen och områden som programmet kommer behandla. Bli gärna medlem i de studentföreningar som finns på Högskolan i Gävle. Vårt program tillhör föreningen Gavlecon som anordnar flera olika evenemang bl.a. Kontaktiadagen då man får träffa olika arbetsgivare och på kvällen är det galamiddag. Otroligt roligt och givande och ett sätt att hitta nya kontakter. Om du vill vidare i livet, sök till Högskolan i Gävle, du kommer inte att ångra dig.

Fabian Sjöberg

Fabian Sjöberg, student

Program: Rättsvetenskapliga programmet med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt
Ålder: 22 år
Hemort: Östhammar
Det här gör jag när jag inte pluggar: Bedriver företag och är politiskt aktiv

...det är väldigt givande att ha juridiklärare som har många års erfarenhet inom sina områden

Läs hela intervjun med Fabian

Varför valde du att plugga på Högskolan i Gävle?

Jag valde att studera på Högskolan för att det är ett väldigt trevligt campus och är pendlingsavstånd från min hemkommun.

Varför valde du just den här utbildningen?

Efter att letat efter en juridisk utbildning som snabbt kan ta mig in i arbetslivet så började jag se till de rättsvetenskapliga programmen. När det då fanns ett nystartat sådant i Gävle med inriktning inom både skatterätt och fastighetsrätt, vilket är två stora intressen, så blev valet inte svårt.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa är utbudet av de kurser som programmet innehåller. Man får inte bara en god grund att stå på, utan får en bred kunskap inom skatterätten och fastighetsrätten. Sen är det väldigt givande att ha juridiklärare som har många års erfarenhet inom sina områden och som inte bara lär studenterna teori, utan även hur det vi lär oss ska tillämpas i dagliga beslut.

Är det något annat speciellt med just din utbildning som kan vara bra/roligt att veta?

En av de roligaste delarna i utbildningen är att få ha föreläsningar med gästföreläsande advokater, jurister och entreprenörer som ger en direkt inblick i hur det vi lär oss kommer att användas i arbetslivet.

Vad är det bästa med Gävle?

För mig som kommer från en mindre ort är en av de bästa sakerna med Gävle att man bor i en större stad som har alla butiker och restauranger man kan behöva, samtidigt som man har nära till natur och friluftsliv.

Vad vill du jobba med i framtiden?

Det jag vill arbeta med efter min utbildning är antingen med konsultation inom skatte- och fastighetsrätt eller arbeta politiskt.

Har du något/några tips till den som ska söka till högskolan?

Jag skulle starkt rekommendera nya studenter att tidigt hitta en bra studiegrupp, använda sig av högskolans bibliotek och självklart att ta tag i tentapluggandet tidigt.

 

Möt en av våra alumner

Här kan du läsa om vad tidigare studenter som läst programmet tycker om utbildningen och vad de jobbar med idag.

Anna Forsberg

Anna Forsberg, alumn

Examensår: 2020
Program: Rättsvetenskapligt program med inriktning mot skatterätt och fastighetsrätt
Arbete: Fastighetsförvaltartrainee på Gavlegårdarna

Min kunskap får mig också att förstå varför vi gör saker på det sättet vi gör och det i sin tur gör att jag har lättare att förklara detta vidare till våra kunder.

Läs hela intervjun med Anna

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval

Jag jobbar just nu på Gavlegårdarna som fastighetsförvaltartrainee. Jag var intresserad av att jobba inom fastighetsbranschen på något sätt och allra helst inom fastighetsförvaltning. Gavlegårdarna var för mig ett stort och välkänt företag och jag fick tidigt känslan av att det var en bra arbetsplats där man brydde sig mycket om sina medarbetare. Jag tyckte också att tjänsten verkade passa mig perfekt eftersom det var lite som en mjukstart in i arbetslivet.

Gavlegårdarnas traineer ingår i allmännyttans traineeprogram och vi har därför många träffar med traineer från andra allmännyttiga bolag och även Sveriges allmännytta. Som trainee får jag dels lära mig väldigt mycket om vår verksamhet och hur vi jobbar och även hur en fastighetsförvaltares vardag ser ut. Jag får ta felanmälningar i samråd med våra fastighetsförvaltare och jag brukar hjälpa förvaltarna mycket när det kommer till t.ex. sammanställningar av våra kundenkäter. Just nu ligger mycket fokus på altaner för min del, så jag tar många felanmälningar på altaner och på sidan av håller jag även på med en inventering av alla altaner i vårt bestånd. Jag brukar även vara ute en del i våra fastigheter och rondera och kolla till om det är något som är trasigt, eller något som behövs åtgärdas.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att jag känner att jag får ta tid på mig att lära mig saker. Även om jag har mycket eget ansvar känner jag ingen press på att kunna allt på kort tid utan meningen med traineetjänsten är att jag ska lära mig hela tiden. En annan bra sak är variationen och att jag får styra min tid själv. Ibland sitter jag framför datorn en hel dag och ibland är jag ute på rondering, inventering eller felanmälan hela dagen. Jag tycker om att kunna variera och att få vara ute mycket, vilket jag känner är perfekt med den här tjänsten. I tjänsten ingår också mycket kundkontakt. Jag får en inblick i människors vardag och har möjligheten att underlätta deras boende på olika sätt.

Hur har dina studier på HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

När jag började studera var jag inte helt säker på exakt vad jag ville jobba med, jag var mest inriktad på att jobba med juridik på något sätt. Men efter att ha studerat ett tag såg jag massor av olika möjligheter och började då få ett intresse av att jobba på ett bostadsbolag.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Även om jag inte jobbar med juridiska frågor känner jag att min utbildning underlättar väldigt mycket i mitt arbete. Hur vi gör saker på Gavlegårdarna och vilka regler vi har osv. bygger oftast på lagstiftning och mycket av det kunde jag redan innan. Min kunskap får mig också att förstå varför vi gör saker på det sättet vi gör och det i sin tur gör att jag har lättare att förklara detta vidare till våra kunder.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Något jag minns särskilt från min studietid är känslan av att skriva min sista tenta. Det var ett stort ögonblick och en mäktig känsla. Även om jag inte visste resultatet när jag satt där i tentasalen fanns det en chans att det där var min sista tenta, kanske någonsin, och nu ska jag börja jobba på riktigt och börja bygga min karriär. Och ja, jag klarade tentan.

Vilka är dina framtidsplaner?

Hur min framtid ser ut vet jag inte riktigt än. Min traineetjänst håller på till och med september och efter det får vi se vad som händer. Helst skulle jag vilja fortsätta jobba med liknande uppgifter som jag gör nu eftersom jag tycker det är så kul, men jag kanske börjar jobba mer åt juridikspåret i framtiden. Jag gillar att testa på nya saker, därför ser jag fram emot framtiden.

Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)