Lediga jobb

Två doktorander i Elektroteknik: Digitalisering och Robotik, exo-skelett

Högskolan i Gävle har som vision att vara ledande inom utbildning och forskning för en Hållbar livsmiljö för människan. Vi erbjuder ca 50 utbildningsprogram och 350 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Med 16 000 studenter och mer än 750 anställda är Högskolan i Gävle en av Sveriges största högskolor.

Forskning finns i fyra tematiskt inriktade strategiska forskningsområden: Hälsofrämjande arbete, Innovativt lärande, Hållbar stadsutveckling och Intelligent industri, där flera ämnesområden samverkar, men det finns också inomvetenskaplig ämnesforskning.

Avdelningen Elektroteknik, matematik och naturvetenskap har drygt 50 anställda akademiska lärare och rymmer förutom matematikämnet ämnena: statistik, elektronik, fysik, kemi och biologi.

Forskningen inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle är interdisciplinär till sin karaktär och kombinerar områdena mätteknik, radiokommunikation. Signalbehandling, robotik och närliggande områden. Forskningen genomförs ofta i samarbete med industrin.

För mer information: http://www.hig.se

Arbetsuppgifter:

1. Arbetsbeskrivning - Digitalisering

Högskolan I Gävle gör en forskningssatsning mot den pågående transformeringen av befintlig industris anpassning till digital teknologi, ofta benämnd Industri 4.0.

Vi anställer nu en doktorand för att vidare stärka den forskningsmiljö som sträcker sig från tekniska- till organisationsaspekter av digitalisering och Industri 4.0.

Det aktuella forskningsprojektet handlar om processer där industrier digitaliserar sin tillverkning och sitt underhåll. Som en del av arbetet utvecklas digitala cybermodeller av fysiska komponenter, ofta kallade as Cyber-Physical Systems (CPS); i dessa är informationen från olika perspektiv beaktade och synkroniserade mellan den fysiska fabriken och det cyberfysiska beräkningsrummet. Projektet är en del av ett större multidiciplinärt projekt i samarbete med forskare från andra områden, såsom industriell ekonomi och datavetenskap.

Inom ramen för projektet kommer system-av-system- modeller av industriella processer att utvecklas. Modelleringen kommer att innehålla systemprestanda, såväl som aspekter relevant för industriell organisation och visualisering. Anställningen som doktorand innefattar forskning och undervisning med tyngdpunkten på elektroteknik, reglerteknik och/eller signalbehandling. Undervisningen kan bestå av att exempelvis ge föreläsningar, genomföra övningar i kurser eller delar av kurser inom området elektroteknik och elektronik.


2. Arbetsbeskrivning - Robotik, exo -skelett

Vi söker nu en duktig ingenjör som är intresserad av att i rollen som doktorand inleda sin karriär inom robotik och särskilt exo-skelett.

En intelligent modulärt exo-skelett har ett brett användningsområde inom medicin- och industritillämpningar. En varieté av tillämpningar sträcker sig från människor med svaga till ej fungerande kroppsfunktioner, för en åldrande befolkning, människor i behov av rehabilitering, människor med tunga arbeten (t.ex. inom byggnadsindustri), till människor inblandade i räddningsaktioner i natur- eller andra katastrofer, och så vidare.

Projektmål

- Utföra forskning ägnad till utveckling av exo-skelett för assistans
- Bedriva utvecklings- och designarbete för en prototyp, och utföra laborativa tester

Kvalifikationer:

För att bli antagen som doktorand krävs civilingenjörsexamen inom elektroteknik, teknisk fysik eller motsvarande. Den sökande ska, med hänsyn till anställningens innehåll och arbetsuppgifter, visa god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska, samt visa prov på att kunna arbeta självständigt inom överenskomna ramar.


Övrigt:

Högskolan i Gävle eftersträvar etnisk och kulturell mångfald samt en jämn könsfördelning inom samtliga personalkategorier.

Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.

Anställningsform:

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Heltid
Antal platser: 1

Ansökan:

Sista ansökningsdag: 2019-05-30

Arbetsgivarens referensnummer: HIG-STÖD 2019/241

Upplysningar lämnas av:

Magnus Isaksson
Head of Department
Telefon: +46(0)26648249
E-post: min@hig.se

Daniel Rönnow
Professor
Telefon: (046) 26-648593
E-post: daniel.ronnow@hig.se

Sajid Rafique
Universitetsadjunkt- kontaktperson, Robotik
E-post: sajid.rafique@hig.se

Facklig(a) företrädare
Lars Borbos
Fackförbundet ST
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: lbs@hig.se

Maria Savela
Saco-S
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: maria.savela@hig.se

Kia Sundberg-Kimhag
Lärarförbundet
Telefon: 026-64 85 00 vxl
E-post: kia.kimhag@hig.se

Tillbaka

Publicerad av: Gustav Jappevik Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2019-04-03
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)