Herobild

Här möts studenter och näringsliv redan under utbildningen

Co-op, Cooperative Education, är utbildningsformen där studier varvas med arbetsperioder – och där arbetsgivare möter sina framtida medarbetare redan innan examen.

Vid en Co-op-anställning väljer arbetsgivare och studenter varandra, och denna matchning har visat sig vara en framgångsfaktor eftersom flera studenter gått vidare till anställning på sitt Co-op-företag efter examen. Med 40 veckors relevant arbetslivserfarenhet, samt eventuella sommarjobb, är de flesta självgående långt innan de examinerats från Högskolan.

Näringslivets efterfrågan krävs för Co-op

För att en Co-op-utbildning ska kunna starta och fungera krävs efterfrågan av kompetens inom branschen. Många Co-op-företag deltar sedan även i utbildningen genom utbildningsråd och möter studenter även genom gästföreläsningar, studiebesök och olika projekt. Läs mer om att anställa en student här.

Samarbete och finansiering – viktiga delar i Co-op-utbildningen

Högskolan har kontaktpersoner som arbetar med Co-op, men utbildningen kan även  sägas vara delfinansierad av näringslivet då de avlönar sina anställda studenter. Samarbetet resulterar även i en mer relevant utbildning där akademi och näringsliv får en kontinuerlig samverkan.

Studieformen med fördelar för studenterna

Flera av Co-op-studenterna berättar att Co-op även ger dem ett försprång i deras studier. Genom att omsätta teorin till praktik tidigt under utbildningen får de fler aspekter av ämnesområdet och god motivation för sina pågående studier. Läs mer om Co-op för studenter här.

Co-op i samarbete på fler orter

Ett samarbete finns med Campus Roslagen AB i Norrtälje för att säkerställa framtida kompetens. Det innebär att arbetsgivare i trakten kan anställa en student från Högskolan i Gävle som gör sina arbetsperioder i Norrtälje. Samarbetet med campus Roslagen.

Kontakt

Magnus Lemoine, Samordnare, Co-op
Telefon 026-64 89 02
Mobil 073-070 89 02
E-post magnus.lemoine@hig.se

Anna Näsman, Samverkansansvarig
Telefon 026-64 89 88
Mobil 070-338 84 91
E-post anna.nasman@hig.se

Annika Eklund
Telefon 026-64 87 55
Mobil 073-980 80 54
E-post annika.eklund@hig.se

Publicerad av: Anna Näsman Sidansvarig: Magnus Lemoine Sidan uppdaterades: 2017-07-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)