Gå till eugreenalliance
Sök

Alumnintervju - Daniel Wiklander

Studier vid HiG: Energisystemingenjör, Co-op
Examensår: 2014
Yrke idag: Energiingenjör, ÅF Infrastructure

DanielWiklander

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Jag arbetar idag framförallt med energikartläggningar med tillhörande handlingsplan för att minska energianvändningen. Det gäller alltifrån bostadsfastigheter till industrilokaler. Vi på ÅF har en affärsmodell som gör att vi kan ha ett energisamarbete med en kund i upp till tre år. Det gör att vi får en bra relation med kunden och god kännedom om kundens fastigheter och verksamhet.

Det yrkesval jag gjorde kom sig av att jag ville vara med och förändra hur företag ser på energifrågor. Speciellt inom den tunga industrin har, historiskt sett, energi- och miljöfrågor kommit i andra, tredje hand. Det finns därmed stor potential till förbättring och effektivisering.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att det kan variera väldigt mycket från vecka till vecka. Ena veckan kan jag stå i ett smutsigt stålverk i Värmland och den andra utreda energibehovet för ett hotell på en skidort i Jämtland. Sedan är sammanhållningen med arbetskamrater och mycket
kundkontakt viktigt för mig också.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Under studietiden fick jag upp ögonen för energi- och miljöfrågor. För att klara de energi- och miljömål som finns samt vikten av att ha ett hållbart samhälle måste samhället arbeta hårt mot gemensamma mål. Det var något jag fick stor förståelse för under studietiden.

Känner du att du har nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?

Absolut, väldigt mycket av det jag gör idag var sådant som jag läste om på HiG.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Vi hade väldigt bra sammanhållning i klassen och umgicks väldigt mycket på fritiden tillsammans, oavsett ålder. Vi hade också väldigt bra utbyte av varandra när det gällde studierna. Vi spenderade många kvällar tillsammans, antingen med nöjen eller nedsjunkna i skolböcker inför tentorna.

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill fortsätta arbeta med energifrågor och hållbarhet, men kanske på ett högre plan än idag är väl målet.

Publicerad av: Malin Hillman Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)