Gå till eugreenalliance
Sök

Alumnintervju - Katarina Wijk

Utbildning: Friskvårdspedagogiska programmet, examen 1993
Magisterutbildning, doktorsexamen och docent, Uppsala
Universitet
Professor i arbetshälsovetenskap, Högskolan i Gävle 2017
Yrke idag: Forsknings- och utvecklingschef, Region Gävleborg

Katarina Wijk

På 25 år har Katarina Wijk klättrat rejält på karriärstegen. Efter tiden som student på friskvårdspedagogiska programmet vid Högskolan i Gävle i början av 90-talet har hon hunnit ta magister- och doktorsexamen, bli docent, professor och forskningschef.

– När jag skrev min C-uppsats tyckte jag att det var fantastiskt roligt. Det var nog bland det roligast jag har gjort. Och det var då intresset för forskning väcktes, säger hon.

Katarina Wijk leder forskningsverksamheten inom Region Gävleborg där man stöttar omkring hundra personer, antingen doktorander eller seniora forskare, som jobbar med olika studier. Hon är handledare åt en del doktorander och forskar även själv.

– Jag har alltid haft ett allmänt intresse för hälsa, vad som gör att man mår bra och vilka insatser man kan göra för att andra ska må bra.

Vad minns du särskilt från din tid som student i Gävle?

– Det var självklart en jätterolig tid och det berodde mycket på kursarna jag gick tillsammans med. Sedan minns jag att det var fantastiskt roligt att skriva mina uppsatser när jag fick jobba med konkreta projekt.

Vad har du för nytta av all utbildning du har läst i ditt yrke?

– Det jag sysslar med till vardags är att leda forskare, handleda doktorander och forska själv, och det här kan man inte göra utan att ha gått forskarutbildning. Det är en förutsättning för att förstå vad allt handlar om.

Vad har du för fritidsintressen?

– Jag har två barn som är 12 och 14 år och något som har blivit mitt fritidsintresse är att hänga på olika matcher som de spelar. Utöver det tränar jag själv en hel del och jag håller på med löpning regelbundet året om.

Vad gör dig glad? ”Privat blir jag glad när barnen mår bra och gör roliga saker och när jag umgås med vänner. Yrkesmässigt blir jag glad när forskning visar på resultat som gör nytta och man ser en vinst med kunskapen.”

Vad gör dig arg? ”När någon inte är uppriktig. Jag uppskattar ärlighet.”

                                                                                       Text: Anna Sällberg

Publicerad av: Malin Hillman Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)