Gå till eugreenalliance
Sök

Alumnintervju - Roger Nordin

Studier vid HiG: Maskiningenjörsprogrammet
Examensår: 2013
Yrke idag: Underhållschef, Vallviks Bruk AB, Rottneros

Roger Nordin

Berätta kort om ditt yrke, vägen dit och vad som påverkat ditt yrkesval.

Vägen till mitt nuvarande yrke började med arbete inom produktions- industrin vilket utvecklade sig till ingenjörsstudier där jag senare arbetat som konstruktör/maskiningenjör, underhållsingenjör inom mekanik samt sedan avdelningschef. Nu är jag underhållschef vilket innefattar ett driftsäkerhetsansvar för hela anläggningen. Nyckelområden jag jobbar med är säkerhet, teknisk tillgänglighet och kostnadseffektivitet samt utveckling inom dessa områden.

Viljan att hela tiden utvecklas och ta nästa steg har påverkat mina val. Att få chansen redan under studierna att jobba med ett område som jag studerade till och med en chef som lärde mig fokusera på det som var viktigt hjälpte mig sätta riktningen. För varje ny utmaning har jag sedan haft förmånen att träffa många personer som varit föredömen, inspirerat och motiverat mig till nästa steg.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är att jag får jobba med att hitta nya vägar framåt. Att tillsammans med andra lägga upp mål och strategi för att ta oss vidare för att sedan driva arbetet i den riktningen. Mitt yrke handlar till största delen om att försöka skapa bästa möjliga förutsättningar och motivation till bra prestationer.

Hur har dina studier vid HiG påverkat dig i ditt val av yrke och vägen dit?

Mina studier till ingenjör har lärt mig finna strategier för ”att kunna se skogen trotts alla träd”. Med det menar jag ett logiskt och analytiskt förhållningssätt där vi tränats i att strukturera upp arbetet och fatta beslut utifrån befintligt fakta för att plocka ihop den stora helheten bit för bit.

Känner du att du har nytta av din utbildning iditt yrkesliv?

JA! Utbildningen är en träning i ett tankesätt/förhållningssätt, den grundträningen ser jag som en förutsättning för min utveckling.

Vad minns du särskilt från din studietid?

Det som var de absolut roligaste perioderna under studietiden var våra projektarbeten och där jag fick uppleva att vi som grupp skapade saker långt mycket bättre än vad jag ensam har kapacitet till. Det var team-work från tidig morgon (oftast) till sen kväll (oftare) och mycket kaffe av högst begränsad kvalitet. De två roligaste projekten var att bygga en egen Segway från grunden tillsammans med Elektronikgrabbarna och vårt examensarbete.

Vilka är dina framtidsplaner?

Framtiden formas efter de tillfälligheter som dyker upp på vägen. Men för att citera Stenmark; det konstiga är att ju mer jag jobbar för det ju bättre och fler blir tillfälligheterna.

Publicerad av: Malin Hillman Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2018-03-06
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)