Datum: 2017-11-21

Öppen föreställning: "Skandal"

Föreställningen "Skandal" med Besatta Teatern spelas på Högskolan

Datum: 22 november
Tid: 15:00 - 17:00
Plats: Sal 31:520

Föreställningen är kostnadsfri, alla är välkomna!

föreställningen skandal

Skandal är namnet på Besatta Teaterns föreställning om historien kring de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin. Uppsättningen är en timslång, humoristisk och musikalisk berättelse om de hinder och motstånd dessa kvinnor mött under åren och om hur det ser ut idag.

Föreställningen ingår i ett läsprojekt över ämnes- och avdelningsgränserna vid Högskolan via Britt Johanne Farstad, lektor i svenska språket vid AUE. Projektet syftar till att utarbeta användbara verktyg och adekvata strategier där skönlitteratur ingår i många andra kurser än litteraturkurserna på lärarutbildningarna i svenska.

—"Läsning är ett problemområde som diskuteras och jag vill skapa ämnesövergripande sätt att arbeta med läsning och läsförståelse för att förändra och utveckla, säger Britt Johanne Farstad".

Under våren 2017 hade Högskolan författarbesök av Karin Tidbeck som berättade om sitt författarskap och sin verksamhet som skrivpedagog. Under hösten 2018 fortsätter arbetet med att initiera och möjliggöra ämnesövergripande samtalet utifrån litteratur och berättelser.

Om pjäsen

I Skandal får vi möta sex av historiens kvinnliga forskare som erhållit Nobelpris och ett par som blev utan. Vi ställer oss frågor om strukturer och vanemönster, visar upp fördomar, gestaltar orättvisor och sjunger om skandaler.

Marie Curie var den första kvinnan som tilldelades Nobelpris i de vetenskapliga kategorierna. Sedan dess har 18 kvinnor erhållit priset, vilket utgör 3 % av samtliga mottagare inom just vetenskap. År 2016 delades det inte ut något pris till någon kvinna alls. Vetenskapsvärlden i stort lider inte brist på kvinnor men det tycks hända något på vägen som gör att de inte tar sig till den absoluta toppen.

Föreställningen Skandal vill väcka frågor och skapa diskussion kring de gamla strukturer som fortfarande råder och vad det finns för möjligheter till förändring i framtiden.

Om Besatta Teatern

Besatta Teatern består av Åsa Karlin och Tess Paulsen, utbildade skådespelare med mångårig erfarenhet av både teater och utvecklingsarbete. Teatern har funnits sedan 2011 och har som mission att skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv.

Våra uppsättningar innehåller alltid humor, sång, dans och interaktivitet och tanken är att både roa, ge en inblick i historien och väcka tankar om nutiden. Vi har vår hemvist i Stockholm men turnerar flitigt runtom i landet.

För tillfället samarbetar vi med Nobelmuseet och kommer fortsätta att spela Skandal där under året. Du kan läsa mer om oss på webbsidan för Besatta teatern

Besatta Teatern består av skådespelarna Åsa Karlin och Tess Paulsen som spelar sina föreställningar i samband med mat och dryck. Med humor, kvickhet, sång ... 

Publicerad av: Anna Hellqvist Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2017-11-21
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)