Gå till eugreenalliance
Sök

Designstudenter tacklar träsvinn

Studenter från Industridesignprogrammet har utforskat hur restmaterial från byggbranschen skulle kunna nyttjas. Prototyperna skulle ha ställts ut på Möbelmässan. I och med att mässan har flyttats fram till i höst blir det istället en digital utställning den 11 februari.

Hus konstruerade av korslimmat trä är på kraftig framväxt, men produktionen skapar onödigt mycket svinn. Materialet tillverkas i stora skivor, och allt som fräses ut (dörrar, fönster, etc.) tas i dagsläget inte tillvara, utan flisas upp och bränns.

Tredjeårsstudenter på Industridesignprogrammet på Högskolan i Gävle har utfört ett projekt för att utforska hur detta restmaterial från byggindustrin istället kan nyttjas. I februari skulle de för första gången ställa ut sina prototyper på Stockholmsmässan, men i och med dess framflyttande blir det istället en digital utställning.

Datum: 11 februari
Tid: 14.00
Plats: Livesändningen på Instagram @gavlestudentdesign

Resultatet blev sex stycken olika förslag. Allt från inredning för offentliga miljöer, till en modulär bänk och en hel arena med element för parkour. Produkter som alla nyttjar de unika egenskaper som det korslimmade träet besitter.

– Att lära känna ett nytt material har varit både svårt och givande” säger Malin Axelsson, industridesignstudent på Högskolan i Gävle. “Vårt koncept Flow använder materialets styrkor till sin fördel och vi har skapat en mångsidig möbel för en offentlig biblioteksmiljö

I ett samarbete med den internationella arkitektbyrån White och den svenska träkoncernen Holmen har studenterna arbetat utifrån materialets förutsättningar för att skapa innovativa lösningar. Ett starkt fokus har legat på användarcentrering, materialdriven design och ett miljötänk genom hela produktens livskedja.

Industridesign

Industridesignprogrammet på Högskolan i Gävle utvecklades ur programmet Design & Träteknik och har sedan 2013 utbildat studenter i designprocess och verktyg för att kunna verka inom branschen. Utbildningen bygger på ett helhetstänkande och studenten får tillämpa teoretiska kunskaper i praktiska projekt med hjälp av olika designmetoder och tekniker. Studierna omfattar designprocessen från första idé, problem och uppdrag till koncept och färdig lösning.

Programmet ger breda kunskaper inom design, material och hållbarhet. Det finns koppling till forskning inom nya material, främst skogsråvarubaserade, samt stort fokus på hållbar design för ett uthålligt samhälle.

Lägg till i din kalender
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-02-09
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)