Gå till eugreenalliance
Sök

Beräkna potential och ekonomi inom biogasproduktion

Välkommen till en dag för er som är intresserade av att starta produktion av biogas & biogödsel.

Forskningsprojektet BIOVÄX Gävleborg arrangerar en dag främst för lantbrukare med tillgång till rötningsbart substrat (gödsel) som är intresserade av att starta produktion av biogas & biogödsel.

Datum: 27 april
Tid: 09.30 - 15.45
Plats: Krusenstjernasalen på Högskolan


Under mötet får du möjlighet att beräkna substratets gaspotential samt göra ekonomiska kalkyler för produktionen. Vi välkomnar även dig med tillgång till andra typer av substrat, exempelvis matrester, slaktavfall, spannmålsrester eller annat organiskt material. Tillsammans med andra företag kan ni ingå i biogasnätverk för att utveckla biogasproduktion genom samverkan.

Föreläsare är Lars-Erik Jansson som har lång erfarenhet av att arbeta med ekonomi och affärsutveckling av förnybar energi. Han har bland annat arbetat med projektledning för olika biogasprojekt men även genomfört utbildning och informationsinsatser inom biogas och närvärme. Lars-Erik har utvecklat en modell som underlättar att beräkna energieffekter och ekonomi av substrat för egen eller samägd produktion. Vid träffen har ni möjlighet att ställa frågor till Lars-Erik som specifikt rör era egna funderingar kring biogasproduktion.

Till mötet behöver du ta med dig uppgifter om tillgängliga substrat som grund för dagens beräkningar. Beräkningarna görs i formatet antal ton per år. Vid beräkning av gödsel som substrat, ta även med information om djurslag och antal djur per gård. Ta gärna med dig din egen dator för att utföra beräkningarna.

Evenmanget är kostnadsfritt.

Program

09.30-09.50

Kaffe och registrering

09.50 - 10.00

Agneta Sundström, BIOVÄX Gävleborg, hälsar välkommen

10.00 - 12.00

Lars-Erik Jansson, affärsutvecklare biogas, berättar om olika biogasprojekt från idé till färdig anläggning, olika anläggningstyper, små till stora. Visar kalkyler och beräkningar.

12.00 - 12.45

LUNCH

12.45 - 14.45

Deltagarna samlas i mindre grupper och diskuterar olika alternativ för biogasproduktion i deras område

14.45 - 15.00

Kaffe

15.00 - 15.45

Presentation av gruppernas arbete och diskussion om slutsatser

Anmälan

Evenemanget är kostnadsfritt, men du behöver anmäla dig. Anmäl dig i formuläret nedan. Sista anmälningsdag är den 22 april.

Kontakt

För frågor och mer information, kontakta projektgruppen BIOVÄX på
e-post: biovax@hig.se

Lägg till i din kalender
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2022-04-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)