Gå till eugreenalliance
Sök

Forskarlunch med Stephan Barthel

Utsläppen behöver minska – ändå ökar vi vårt bilberoende genom att bygga förorter med handelsplatser utanför våra städer. Hur kan vi i stället utforma städerna så att de blir mer klimatvänliga samtidigt som invånarna mår bättre?

Välkommen på forskarlunch där professor Stephan Barthel föreläser kring temat: Urbanekologi under förtätning! Vi bjuder på enklare lunch.

Under våren så kommer Högskolan att arrangera lunchföreläsningar på DoSpace. Föreläsningarna är ca 45 minuter långa, inklusive tid för frågor. Vi bjuder på en lunchbaguette och smoothie. Totalt blir det fem lunchföreläsningar under våren. Först ut är Stephan Barthel, professor i miljövetenskap.

Datum: 7 mars
Tid: 12.00-13.00
Plats: Dospace/Gävle innovation hub. Drottninggatan 18

Urbanekologi under förtätning

Stephan Barthel, professor i miljövetenskap.

Stephan Barthel

Social-ekologisk stadsbyggnad är ett växande synsätt inom hållbar stadsplanering, med fokus på hur förtätning av stadens rumsliga form, naturmiljöer, trädgårdar och markanvändning påverkar invånares välbefinnande under kommande klimatomställning. Bilberoende förorter och handelsplatser har medfört utdöende av service i tätorter och för stora utsläpp av koldioxid.

Detta har skapat behov av ett nytt sätt att planera där en ’snackis’ inom stadsplanering är den så kallade 15-minutersstaden, vilket syftar på̊ en vision av en stad i vilken invånarna kan förse sina dagliga behov inom en
15-minutersradie. Stadens och naturens processer utspelar sig dock över många överlappande skalor med telekopplingar till avlägsna platser och ultimat till planetära processer. Vilket synsätt leder till hybridlösningar för en hållbar stadsutveckling.

Anmälan

Att delta på seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på en enklare lunch och för att kunna beräkna antalet så behöver vi din anmälan senast fredag den 3 mars kl.15.

Det är fullt möjligt att anmäla sig efter det, och att komma på föreläsningen, men vi kan inte garantera att det finns lunch.

Kontakt

Frågor och ytterligare information

Eva Wännström
E-post: eva.wannstrom@hig.se
Tel: 072-2517316

Lägg till i din kalender
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-03-31
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)