Gå till eugreenalliance
Sök

Forskarlunch med Mats Sandberg

Vi bjuder in till en forskarlunch på DoSpace. Den här gången är det Mats Sandberg, senior professor i energisystem som föreläser under temat: Ventilation av städer och byggnader

Datum: Tisdag den 18 april
Tid: 12.00-13.00
Plats: Dospace/Gävle Innovation Hub. Drottninggatan 18

Ventilation av städer och byggnader

Mats Sandberg forskar bl a om ventilation av skolsalar, industribyggnader och städer.

Mats Sandberg

Ventilation av städer sker genom att vindar blåser genom städer medan byggnader ofta har fläktar som driver ventilationsluft genom byggnaderna. Ventilationens uppgift är att minska föroreningskoncentrationer och transportera bort föroreningar. Men ventilationen kan även sprida föroreningar, tex. Luftburna smittoämnen.

Hur man bygger städer påverkar ventilationen av städerna. Den nuvarande trenden är förtätning, dvs fler byggnader på varje tomt. Förtätning kan leda till att vindriktningen inom staden är motsatt i förhållande till vindriktningen i omgivningen. Ventilationen i byggnader kan gå baklänges. Orsaken till detta är att vid förtätning ändras ur vindens synpunkt staden form. Den form som våra ögon registrerar är inte den form som vinden registrerar.

Under våren arrangerar Högskolan lunchföreläsningar på DoSpace. Föreläsningarna är ca 45 minuter långa, inklusive tid för frågor. Vi bjuder på en lunchbaguette och smoothie. Det här är den tredje föreläsningen i serien. Totalt blir det fem lunchföreläsningar under våren.

Anmälan

Att delta på seminariet är kostnadsfritt. Vi bjuder på en enklare lunch och för att kunna beräkna antalet så behöver vi din anmälan senast fredag den 14 april kl 12.00. Du anmäler dig i formuläret nedan.

Det är fullt möjligt att anmäla sig efter det, och att komma på föreläsningen, men vi kan inte garantera att det finns lunch.

Lägg till i din kalender
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-05-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)