Gå till eugreenalliance
Sök

Gängkriminalitet och könsbaserat våld – om hur flickor dras in i och exploateras i kriminella gäng

Välkommen till ett lunch-webbinarium där Dr. Tirion Harvard berättar, utifrån sin forskning i en brittisk kontext, om hur flickor exploateras i kriminella gäng.

Datum: 17 oktober
Tid: 12.00-13.30
Plats: Digitalt via Zoom
Språk: Webbinariet hålls på engelska

Tirion Havard berättar utifrån sin forskning i brittisk kontext om hur flickor exploateras i kriminella gäng, bl.a. i narkotikahandel och transportering av vapen, genom hot, sexuellt och ekonomiskt våld. Samtidigt döms och bedöms flickorna i gängen utifrån stereotypa normer som inte tar hänsyn till det könsrelaterade våldet och maktutövandet som flickorna utsätts för. Flickor kan bedömas som frivilligt aktiva i gängen när verkligheten ofta är mer komplex.

Även i Sverige har det rapporterats om flickors dubbla roller i de kriminella gängen. Samtidigt som de kan vara delaktiga i brott kan de vara exploaterade och utsatta för könsbaserat våld som exempelvis systematisk kontroll, teknologibaserat våld och sexuella övergrepp. Risken har belysts för att flickorna riskerar att lämnas därhän när arbetet mot gängkriminaliteten riktas mot killar och unga män.

Efter Dr. Havards föredrag diskuteras ämnet i en samtalspanel bestående av forskare och praktiker från Sverige och Storbritannien. Samtalet kommer beröra paneldeltagarnas erfarenheter gällande flickors roll och utsatthet i kriminella miljöer. Samtalet kommer även belysa hur flickors och kvinnors delaktighet och utsatthet i kriminella gäng bättre kan identifieras, hanteras och förebyggas.

Om föreläsaren

Tirion Harvard

Dr. Tirion Havard är professor i genusrelaterat våld vid London South Bank University. Hennes forskning fokuserar på mäns våld mot kvinnor i nära relationer (särskilt kontrollerande våld), teknologiskt våld och utnyttjande av barn för brottsliga ändamål samt intersektionerna däremellan. Dr. Havard har haft en rådgivande roll för det engelska parlamentet gällande teknologibaserat våld och hur det relaterar till mäns våld mot kvinnor och kriminell exploatering.

Anmälan

Webbinariet är kostnadsfritt, men vi behöver din anmälan senast den 15 oktober. Anmäl dig i formuläret nedan. En Zoom-länk skickas ut några dagar innan webbinariet.

Kontakt

Sara Waller Skoog
E-post: sara.wallerskoog@hig.se

Lägg till i din kalender
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Veronica Liljeroth Sidan uppdaterades: 2023-10-09
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)