– Gävle är en typiskt industribaserad kommun och under den senaste recessionen drabbades hela Gävleborg ganska hårt med flera fabriksnedläggningar, vilket innebar en hög arbetslöshet jämfört med riket i övrigt. Eftersom vårt län sticker ut även i andra sammanhang, som lägre utbildningsnivå och högre andel övervikt och fetma, så ansåg jag att det var intressant att göra den här studien, säger Anne-Sofie Hiswåls.
Bilden som visade sig tydligt när hon analyserade resultatet var att arbetslivet har en mycket stor betydelse för människan.
– Arbetslösa säger att ett arbete är basen för en känsla av tillhörighet och förlorar man sitt jobb påverkar det ofta både en persons sociala och ekonomiska situation och man tappar självförtroendet. Vi behöver ha en struktur i vardagen och uppleva att vi är behövda för att känna meningsfullhet i livet.
Mer förebyggande arbete behövs
Det är också vanligt att de psykiska besvären leder till fysiska krämpor.
– Hade man ryggont innan så kan det försämras, och sömnsvårigheter är vanligt, säger Anne-Sofie Hiswåls.
Resultaten i studierna visar att det behövs fler förebyggande åtgärder för att upptäcka personer som är i riskzon, och Anne-Sofie Hiswåls betonar att politiska beslutsfattare behöver bli mer medvetna om att arbetslöshet kan leda till sämre hälsa.
– Jag hoppas att min avhandling ska bidra till att man får upp ögonen för den här gruppen med människor. När en person söker hjälp inom hälso- och sjukvården för olika typer av ohälsa bör personalen ta i beaktande att saker som att man inte har ett arbete kan påverka hälsan.
Text och foto: Anna Sällberg