Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Det går att förebygga brottslighet med hjälp av design”

2020-03-04 

I det nya numret av Högskolans tidning LEVE! möter du bland annat Asifa Iqbal som forskar om hur vi kan skapa ”säkra platser” i byggd miljö. Du får även en inblick i vardagen för Högskolans kliniska adjunkter och dessutom kan du läsa den första delen i en ny reportageserie.

Asifa Iqbal, undervisar samhällsplanerare. Forskar om säkra platser i byggd miljö.

Asifa Iqbal. Foto: Britt Mattsson

Asifa Iqbal är arkitekt i grunden och jobbade som det i hemlandet Pakistan innan hon för cirka tio år sedan sökte sig därifrån för att studera vidare. Vid Högskolan i Gävle undervisar hon nu framtida samhällsplanerare.

– Många arkitekter och planerare arbetar utifrån olika riktlinjer för att skapa säkra platser och förebygga brott. Genom att utforma den byggda miljön på ett särskilt sätt går det att förebygga brottslighet med hjälp av design. En lösning är att skapa områden där en bra blandning av alla typer av byggnader, som bostäder och kaféer, kan bidra till att skapa en säker plats vid olika tidpunkter på dygnet, säger hon.

En länk mellan utbildning och verksamhet

I tidningen kan du även läsa om Högskolans kliniska adjunkter som dels jobbar med undervisning och handledning av sjuksköterskestudenter, dels med att samverka med aktörer inom vårdområdet utanför Högskolan.

– Det handlar mycket om att samverka med verksamheterna och att skapa goda kontakter och samarbeten med dem för att underlätta och skapa den bästa lärandemiljön för våra studenter, säger Elisabeth Persson som är klinisk adjunkt och knuten till Region Gävleborg.

Sjuksköterskestudent som botat sin sprutfobi

I det här numret kan du också läsa första delen i den nya reportageserien ”Följ en student”, där tanken är att du ska få följa sjuksköterskestudenten Marie Kihlström från utbildningsstart till examen.

– Jag har alltid varit intresserad av första hjälpen och sjukvård. Men jag har haft en sådan sprutfobi och har inte ens kunnat vara i närheten av sprutor. Nålarna har psykiskt känts som ett hot mot mig. Så jag har gått i KBT-terapi och kämpat och slagits och skrikit, säger hon skämtsamt.

Detta och mycket mer kan du läsa om i det nya numret av LEVE!.

Text: Anna Sällberg

Tidningen LEVE! sprids externt till över 2 000 prenumeranter på andra lärosäten, företag, organisationer, inom offentlig sektor och till en del privatpersoner. Tidningen sprids även internt till anställda och studenter.

Tidningen finns i digital version på Högskolans webbplats.

Har du tips på innehåll eller vill prenumerera på tidningen?

Kontakt

Anna Sällberg, redaktör

Telefon: 070-410 63 78

E-post: anna.sallberg@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-03-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)