I Pakistan har Asifa Iqbal observerat särskilda parker, bussar och taxibilar som är avsedda enbart för kvinnor. Till exempel finns parker med grindar, vakter och gränser som skyddar från insyn.
– Naturligtvis är det ingen idealisk lösning. Men jag har undersökt dessa lösningar och såg då att unga kvinnor som hade 1–2 barn såg parkerna som en plats där de kunde umgås med varandra i ett par timmar och känna sig fria. I dag är det fler kvinnor som upplever en större frihet än det var för tio år sedan och nu är kvinnor i Pakistan mer fria att göra vad de vill. Men jag hoppas att det ska förändras ännu mer framöver.
Fördel att blanda olika typer av byggnader
Vilka miljöer som känns trygga respektive otrygga är väldigt individuellt och beror mycket på vilken tid på dygnet du är ute, om det är mörkt eller ljust utomhus, om du är man eller kvinna, hur gammal du är och i vilket sammanhang det är.
– Vissa kan känna sig trygga i en folkmassa för då är det många människor runt omkring. Men samtidigt upplever vissa då en risk för sexuella trakasserier eller fickstölder. Är du på en lugn och mörk plats kan det finnas en rädsla för att någon ska dyka upp bakom dig.
De gemensamma nämnarna som ofta upplevs skapa otrygghet är mörka tunnlar, områden med graffiti och övergivna områden med övervuxna buskar där någon kan gömma sig.
– Många arkitekter och planerare arbetar utifrån olika riktlinjer för att skapa säkra platser och förebygga brott. Genom att utforma den byggda miljön på ett särskilt sätt går det att förebygga brottslighet med hjälp av design. En lösning är att skapa områden där en bra blandning av alla typer av byggnader, som bostäder och kaféer, kan bidra till att skapa en säker plats vid olika tidpunkter på dygnet.
Text: Anna Sällberg