Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Extra utbildningsplatser att söka vid Högskolan i Gävle

2020-05-20 

Högskolan i Gävle kan erbjuda 61 nya platser till Tekniskt basår - som fortfarande går att söka till inför hösten.
Nytt för i höst är också att utbildningen ges på distans.
– Tekniskt basår gav mig en bra grund för högskolestudier och programmet ger en plats på ingenjörsutbildningarna, säger Julian Strömqvist, som nu läser industriell ekonomi på Högskolan i Gävle.

Coronapandemin har medfört att regeringen har skjutit till extra medel till utbildningsplatser på landets lärosäten. För Högskolan i Gävle har det resulterat i nya platser på den ettåriga förberedande utbildningen Tekniskt basår, som innebär studier i matematik, kemi och fysik. Utbildningen ger behörighet till ingenjörsutbildningar, och för dem som läst Tekniskt basår vid Högskolan i Gävle och fått godkänt även en garantiplats till Högskolans ingenjörsutbildningar.

– Vi har sett att arbetslösheten stiger i hela landet, i synnerhet bland ungdomar. Samtidigt finns det en brist på ingenjörer på arbetsmarknaden. Att läsa tekniskt basår är en bra introduktion till högskolestudier och fortsätter man med ingenjörsstudier kan man få en utbildning med mycket goda jobbmöjligheter, säger Magnus Isaksson, vicerektor vid Högskolan i Gävle.

Tekniskt basår ges på campus i Gävle men även i samarbete med lokala lärcentra i Hudiksvall, Ljusdal, Sandviken och Bollnäs. Normalt finns 90 platser på utbildningen, men i höst utökas antalet platser till 151.

Mer information om Tekniskt basår

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-05-20
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)