Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskningssamarbete med tvätteri bidrar till integration och bättre arbetshälsa

2020-05-26 

Mer varierade arbetsuppgifter, tydliga instruktioner, indelning i arbetslag och dessutom språklektioner på arbetstid. Ett unikt samarbete mellan tvätteriet Berendsen i Ockelbo och Högskolan i Gävle ska nu bidra till ökad social rättvisa, bättre integration och mindre belastningsbesvär inom företaget.

Jennie Jackson och Svend Erik Mathiassen.

Jennie Jackson och Svend Erik Mathiassen. Foto: Anna Sällberg

Under det senaste året har forskare på Högskolan i Gävle haft kontakt med tvätteriet för att komma fram till en gemensam plan kring vilka förändringar som ska genomföras. De anställda har fått svara på enkäter om sin fysiska och psykosociala hälsa, gruppintervjuer har genomförts och forskarna har mätt arbetsbelastningen i samtliga arbetsuppgifter.

– Det här samarbetet är helt unikt och vi insåg redan i början att det skulle bli väldigt spännande att utveckla och studera den arbetsrotation som Berendsen hade i tankarna. Förutom att arbetsrotationen ska skapa en större variation i arbetsuppgifter och därmed minskade belastningsbesvär handlar det här projektet också om social rättvisa och det är ett klockrent exempel på att god arbetshälsa handlar om bra integration, säger Svend Erik Mathiassen, professor i belastningsskadeforskning med inriktning mot arbetslivsfrågor vid Högskolan i Gävle.

Svenskalektioner på arbetstid

Berendsen i Ockelbo hanterar tvätt från framför allt sjukhus, hotell och restauranger. Bland företagets cirka 50 heltidsanställda i Ockelbo har ungefär hälften en bakgrund från andra länder och omkring 12 olika språk finns representerade.

– Tidigare har det varit så att de som talar samma språk har suttit och pratat med varandra, men företaget vill bryta segregationen och skapa mer gruppkänsla samtidigt som alla ska få lära sig svenska språket. Därför har de gjort en stor insats och hyrt in en SFI-lärare som kommer och har lektioner på svenska på arbetstid. Där har vi dessutom lyckats få in vår enkät som en del i undervisningsmaterialet, säger Svend Erik Mathiassen.

Medarbetarna får nu testa att rotera mer mellan arbetsuppgifterna för att minska risken för belastningsbesvär. Foto: Jennie Jackson

Medarbetarna får nu testa att rotera mer mellan arbetsuppgifterna för att minska risken för belastningsbesvär. Foto: Jennie Jackson

Bakgrunden till projektet är att arbetsfördelningen på tvätteriet tidigare har varit så att varje medarbetare mestadels har jobbat mycket enskilt med repetitiva arbetsuppgifter, vilket ökar risken för belastningsbesvär.

– Nu har Berendsen bestämt sig för att föra in en arbetsrotation som vi tillsammans har tagit fram. Där har vi skapat arbetslag, så medarbetarna jobbar i grupper där de roterar mellan olika arbetsuppgifter, så att de får mer variation. Och alla nya som kommer in och ska utbildas får lära sig att göra flera olika uppgifter. Det här bidrar till en ökad teamkänsla, ett större ansvarstagande och en ökad förståelse för att det jag gör påverkar mina kollegors arbetsvillkor, säger Jennie Jackson, forskare och postdoktor som jobbar med projektet.

"De är otroligt entusiastiska"

Hon har besökt tvätteriet i Ockelbo regelbundet, pratat med ledningen och de anställda och utfört mätningar.

– De är otroligt entusiastiska. Det här är ett företag där alla hälsar på en när man kommer in genom dörren, så de har redan en jättebra känsla där. 87 procent av de anställda valde själva att gå med på att ha mätutrustning på sig dygnet runt i fem dagar. Jag är väldigt glad att jag får jobba med det här företaget, säger Jennie Jackson.

Hon berömmer både företaget och kommunen för att verkligen värna om sina nyanlända och satsa på att ge dem en bra integration i samhället.

– De tar hand om de här människorna som ofta har familj och behöver kunna tjäna pengar, men kanske inte har lärt sig svenska språket ordentligt. En anställd berättade att han i sitt hemland jobbat som general i armén i 17 år. Nu trivs han jättebra, och han behöver inte dra fram pistolen här, sa han. Det handlar inte om att företaget tar in folk för att göra skitiga jobb, utan de ger dem rättigheter, lär dem det svenska systemet och ger dem trygghet.

Marianne Sund jobbar på Berendsen tvätteri i Ockelbo.

Marianne Sund jobbar på Berendsens tvätteri i Ockelbo. Foto: Anna Sällberg

Förändringarna som nu genomförs på Berendsen i Ockelbo sprider sig också som ringar på vattnet. Fackförbundet IF Metall har till exempel gjort en film om projektet och valt att lyfta det som positivt exempel på sin kongress.

Marianne Sund jobbar på Berendsen i Ockelbo och är även klubbordförande för IF Metall.

– Ju mer maskiner vi får som gör jobbet åt oss desto snabbare går jobben och det blir också en belastning för oss. Så vi behöver se till att få mer naturlig återhämtning i vårt arbete. Det här är en enorm chans för både oss som företag, för fackklubben och för forskningen, att ta reda på vilka resultat vi kan få av en rotation, säger hon.

Hoppas på ökad jämlikhet

Nu kommer de anställda att testa den nya arbetsrotationen i några månader framåt. Under tiden kommer framför allt Jennie Jackson att följa deras arbete och göra uppföljningar och nya mätningar så småningom.

– Det här är en väldigt unik studie eftersom jag kommer att följa den fysiska delen med arbetsrotationen, kombinerat med de psykosociala delarna. Där hoppas vi att förändringarna ska kunna leda till förbättrad teamkänsla och mer jämlikhet mellan kvinnor, män och nyanlända, säger hon.

Se filmen där Berendsen-projektet lyfts fram som positivt exempel.

Text: Anna Sällberg

Kontakt

Jennie Jackson

Telefon: 026-64 82 93

E-post: jennie.jackson@hig.se

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-03-31
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)