Bakgrunden till projektet är att arbetsfördelningen på tvätteriet tidigare har varit så att varje medarbetare mestadels har jobbat mycket enskilt med repetitiva arbetsuppgifter, vilket ökar risken för belastningsbesvär.
– Nu har Berendsen bestämt sig för att föra in en arbetsrotation som vi tillsammans har tagit fram. Där har vi skapat arbetslag, så medarbetarna jobbar i grupper där de roterar mellan olika arbetsuppgifter, så att de får mer variation. Och alla nya som kommer in och ska utbildas får lära sig att göra flera olika uppgifter. Det här bidrar till en ökad teamkänsla, ett större ansvarstagande och en ökad förståelse för att det jag gör påverkar mina kollegors arbetsvillkor, säger Jennie Jackson, forskare och postdoktor som jobbar med projektet.
"De är otroligt entusiastiska"
Hon har besökt tvätteriet i Ockelbo regelbundet, pratat med ledningen och de anställda och utfört mätningar.
– De är otroligt entusiastiska. Det här är ett företag där alla hälsar på en när man kommer in genom dörren, så de har redan en jättebra känsla där. 87 procent av de anställda valde själva att gå med på att ha mätutrustning på sig dygnet runt i fem dagar. Jag är väldigt glad att jag får jobba med det här företaget, säger Jennie Jackson.
Hon berömmer både företaget och kommunen för att verkligen värna om sina nyanlända och satsa på att ge dem en bra integration i samhället.
– De tar hand om de här människorna som ofta har familj och behöver kunna tjäna pengar, men kanske inte har lärt sig svenska språket ordentligt. En anställd berättade att han i sitt hemland jobbat som general i armén i 17 år. Nu trivs han jättebra, och han behöver inte dra fram pistolen här, sa han. Det handlar inte om att företaget tar in folk för att göra skitiga jobb, utan de ger dem rättigheter, lär dem det svenska systemet och ger dem trygghet.