Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Vår el gör störst miljönytta då den ersätter brunkol i Europa”

2020-08-14 

- I stället för elbilar borde vi satsa på energieffektiviseringar och det överskott på el som då skulle uppstå gör större klimatnytta i andra länder, säger Björn Karlsson, professor i energiteknik vid Högskolan i Gävle.

Powerplant


I en debattartikel i DN, argumenterar Björn Karlsson, tillsammans med fyra andra debattörer, för varför svensk energi- och klimatpolitik borde utformas mer till att också hjälpa andra europeiska länder så att vi tillsammans kan nå Parisavtalets mål.

En effektiviserad elanvändning i Sverige skulle frigöra el för export till länder där brunkol och andra fossila bränslen dominerar: alltså länder som Tyskland och Polen.

Björn Karlsson

Björn Karlsson

- Sverige har unika möjligheter att producera förnybar el tack vare att vi är ett så stort land med få människor. Det innebär att vi har plats för vattenkraft, vindkraft och stora skogar.

- Dessa stora resurser bör användas för att minimera användningen av fossila bränslen i ett EU-perspektiv snarare än i ett svensk perspektiv. Den effektivaste metoden att minska EU:s koldioxidutsläpp är att ersätta kolkraft med förnybar el, säger Björn Karlsson.

Artikeln i DN Debatt

Kontakt

Björn Karlsson, professor i energiteknik vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-371 30 10
E-post: bjorn.o.karlsson@hig.se


Text: Douglas Öhrbom
Foto: Privat

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2020-08-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)