Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolans hedersdoktor ur tiden: "Hon gjorde jämställdheten konkret"

2021-03-22 

På söndagen kom beskedet att Nawal El Saadawi gått ur tiden. Hon var egyptisk läkare, människorättskämpe och hedersdoktor vid HiG.

Nawal

Nawal El Saadawi (1931-2021). Foto: Bengt Söderhäll.

Det är Världspoesidagens eftermiddag när ett TT-meddelade berättar att författaren Nawal El Saadawi avlidit, 89 år. Det tar en stund innan nyheten blir förstådd, men då rinner minnena till.

Dagermanpriset 2012. Invigningen av Dagermanseminariet vid Högskolan i Gävle samma år, i en sal så full med folk att det var osannolikt. Hedersdoktor vid högskolan 2014, en hedersbetygelse hon kom att ta emot 2016 och då även hålla en bejublad föreläsning, eller snarare ett medvetandegörande samtal i högskolans största lokal – om våld i hederns namn. Och bilfärder i svensk skog om våren där Nawal El Saadawi mellan frågorna om vad blommornas namn är ställde frågor om flickors skolgång i Sverige och om jämställdhet var på riktigt eller ej. Och besök på Joe Hill-gården och vid Stig Dagermans grav.

I sak:

”Nawal El Saadawi får 2012 års Stig Dagermanpris för att hon i sin gärning synliggör frihetens innebörd, ansvar och mål och därmed ger oss alla insikt i frihetens verkliga betydelse och värde.”

Och när Nawal El Saadawi, egyptisk författarinna, utsågs till hedersdoktor vid Högskolan i Gävle 2014, skriver högskolan:

"Nawal El Saadawi, född 1931, är en av de mest respekterade av de arabiskspråkiga kvinnliga författarna. Hennes litteratur är väl spridd över världen och hon har fått flera utmärkelser, bland annat Stig Dagerman-priset 2012. Hon har även nominerats till Nobelpriset i litteratur. Nawal El Saadawis livsgärning och kamp för kvinnors rättigheter är kopplar starkt till det som är visionen för Högskolan i Gävle – en hållbar livsmiljö för människan.

Nawal El Saadawi är utbildad läkare och har bland annat varit ansvarig för folkhälsofrågor i Egypten. Hon är en välkänd förkämpe för det fria ordet och en förgrundsgestalt inom kvinnorörelsen i arabvärlden som tidvis tvingats i landsflykt.

När hon tilldelades Stig Dagerman-priset 2012 gästade Nawal El Saadawi Högskolan i Gävle. Hon invigde det då nyetablerade Dagerman-seminariet tillsammans med Stig Dagermans son René Dagerman, Dagermansällskapets ordförande Arne Ruth och Högskolans rektor Maj-Britt Johansson. Dagerman-seminariet syftar till att hedra Stig Dagermans minne och stärka Högskolans litterära och humanistiska verksamhet."

Hon föredrar att skriva skönlitteratur, eftersom hon genom den kan tala både till vårt förnuft och till våra känslor för att få oss att komma till insikt.

När Nawal El Saadawi kom för att ta emot sitt hedersdoktorat först i april 2016, föreläste och samtalade hon om ”Våld i hederns namn” och i annonseringen inför föredraget, som hölls inom ramen för det nu nedlagda Dagermanseminariet, heter det att:

”El Sadaawi har tagit kamp för kvinnors rättigheter internationellt och i hemlandet, något som i perioder tvingat henne i landsflykt.

Hon har skrivit ett fyrtiotal böcker och hennes litteratur är väl spridd över världen. /.../

Hon använder sig av ordets kraft som ett medel för förändring. Hennes böcker är starka porträtt av kvinnor som lever under svåra förhållanden. Kvinnorna beskrivs med värdighet. De är modiga, hoppfulla och beredda att lida och kämpa för allt de tror på.

Hon föredrar att skriva skönlitteratur, eftersom hon genom den kan tala både till vårt förnuft och till våra känslor för att få oss att komma till insikt.”

Nawal el Saadawi föddes den 27 oktober 1931 i Kafr Tahla i Egypten. Hon utbildade sig till läkare och fick en hög ställning inom hälsodepartementet, från vilken hon avskedades 1976 för sitt arbete för kvinnans rättigheter. I ”Memoirs From the Women’s Prison” (1987) berättar hon om sin tid i fängelse.

Förutom sitt omfattande skönlitterära författarskap har Nawal El Saadawi även skrivit fackboken ”Women and Sex”, där hon bland annat behandlar kvinnlig omskärelse. Boken kunde inte ges ut i Egypten på grund av censuren, varför den gavs ut på arabiska i Beirut (1970) och på engelska 1972.

Nawal El Saadawis senast utkomna bok på svenska är romanen ”Den stulna romanen” (2010). Tidigare titlar är ”Röst ur djupet” (1983/1989, Legenda pocket), ”Och tiden står stilla vid Nilen (1987), ”Imamens fall” (1988), novellsamlingen ”Törst” (1990) och Livets källa (1994), samtliga utgivna på Ordfront förlag.

Nawal El Saadawi har belönats med många litterära priser och hon har föreläst runt om i världen på universitet och konferenser

Efter att ha mött henne är jag en annan. Nu börjar jag förstå hur en jämställd skulle kunna vara.

Nawal El Saadawi skriver själv:

"Efter ett långt liv har jag fått lyckan att bevittna och delta i den egyptiska revolutionen den 25 januari 2011, den som ännu i skrivande stund, morgonen den 6 februari, pågår. Miljontals egyptier, muslimer och kristna, från alla åsiktsriktningar och ideologier, sammansvetsar för närvarande folket under en spontan folklig revolutions baner. Det är en revolt mot en alltigenom tyrannisk och korrupt regim, alltifrån den helige farao, som klänger sig fast vid sin tron och utgjuter folkets blod, hans bestickliga regering, hans regeringsparti, som hyr ligister för att döda unga demonstranter, och hans pseudoparlament med dess ledamöter av godsägare, droghandlare och mutkolvar.

Revolten vänder sig samtidigt mot det skikt som kallar sig ”kulturelit” som sålt sina pennor och sina samveten. De har undergrävt kulturen, skolundervisningen och den allmänna och privata moralen och vilselett opinionen för egoistiska intressens skull, för poster av högre eller lägre dignitet i systemet. Med polisens och säkerhetsapparatens fall föll dessa kotterier som nått rikedomens och maktens topp. /…/" (SvD 9 feb 2011, översättning Ingvar Rydberg)

Och som den unga studenten sa efter samtalet om Våld i hederns namn:

Efter att ha mött henne är jag en annan. Nu börjar jag förstå hur en jämställd skulle kunna vara.

Text: Bengt Söderhäll
Texten har publicerats med Bengt Söderhälls tillstånd. Den har tidigare publicerats i Arbetarbladet.

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2021-03-22
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)