Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årskrönika 2021

2022-01-04 

Högskolan i Gävle sammanfattar nu ännu ett år som till stor del präglats av coronapandemin, med distansstudier och hemarbete. På nyhetsfronten har flera stora nyheter från Högskolan fått stor spridning i medier. Samtidigt har Högskolan bland annat fortsatt att utveckla de fyra strategiska forskningsområdena.

Högskolan, exteriör.

Foto: Anna Sällberg

Januari

Akademiker hämtar kraft från naturen under coronapandemin

En ny studie från Högskolan i Gävle visar att naturen är den överlägset största resursen när högskolornas akademiker behöver hantera stress och distansarbete under coronapandemin.

Facket välkomnar Högskolans forskning om de nya jobben i e-handeln

Forskare inom arbetsvetenskap och arbetshälsa från Högskolan i Gävle och Luleå Tekniska Universitet ska undersöka arbetsmiljön på de stora lager som är naven i e-handeln. Det här är den första studien som kommer att göras i Sverige på den nya typ av centrala lager där de anställda packar mat som beställts online.

Februari

Högskolan bidrar med lokal och sjuksköterskor vid massvaccinering

Ett 20-tal anställda vid Högskolan i Gävle kommer att hjälpa till vid massvaccinationerna mot covid-19. Högskolan upplåter dessutom sin stora idrottshall på campusområdet åt vaccineringen.

Vaccination Högskolan.

Foto: Anna Sällberg

Krav i hemmet under sjukskrivning försvårar kvinnors återgång till jobbet

Kvinnor upplever mer krav på sig i hemmet när de är sjukskrivna vilket försvårar återgången till arbetet, visar ny forskning av Högskolan i Gävle och Karolinska Institutet.

– Kraven kommer både från partnern och från dem själva, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap.

Mars

Jennie Jackson prisas för sin framstående forskargärning

Hon har visat en god vetenskaplig skicklighet, en stor bredd inom sitt ämne och hon har fått en rad publikationer i vetenskapliga tidskrifter både nationellt och internationellt på kort tid. Det är en del av motiveringen till att Jennie Jackson, forskare i arbetshälsovetenskap, tilldelas årets Skytteanska pris vid Högskolan i Gävle.

Jennie Jackson. Foto: Anna Sällberg

Jennie Jackson. Foto: Anna Sällberg

Unik forskning: Hemarbetande under pandemin sover längre men är lika produktiva

– De fördelar om sin tid så att det blir mer sömn och mindre vaken tid, de arbetar fortfarande åtta timmar. Vi tror att då de slipper förberedelser för jobbet, restid med mera, kan de finna tid för att få den här återhämtningen, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.

Omtanke och vänner viktigare än pengar när barnen får bestämma

För mycket pengar skapar bara problem. Det viktigaste är att vara snäll mot andra människor. Det är en del av de tankevärldar hos barn som forskaren Jari Ristiniemi, professor i religionsvetenskap, fördjupat sig inom.

Jari Ristiniemi. Foto: Britt Mattsson

Jari Ristiniemi. Foto: Britt Mattsson

Att plugga till musik försämrar kreativiteten väsentligt

Den spridda uppfattningen att musik ökar kreativiteten punkteras av forskare från Högskolan i Gävle och två universitet i England som säger att den har motsatt effekt.

April

Nästan 10 procent fler valde Högskolan i Gävle i första hand

Högskolan i Gävle är landets mest populära högskola när det gäller förstahandsval till utbildningsprogram i höst. Totalt sett har antalet sökande som vill läsa kurser eller program vid Högskolan i Gävle i första hand ökat med över 1000 personer jämfört med 2020.

Forskare om pandemirestriktioner: Öka efterlevnaden istället för att satsa på många restriktiva åtgärder

Svar från 9500 invånare i 11 länder i en EU-finansierad studie, har gett forskarna en insikt i hur regeringar bör agera för att stoppa spridningen av coronaviruset.

– Att genomföra en kombination av många restriktiva åtgärder har motsatt effekt, öka i stället efterlevnaden av åtgärderna, säger Sofia Wikman, forskare vid Högskolan i Gävle.

Maj

Elbil mer förmånligt med nya regler – ny webbsida förenklar bilköp

Det är en utmaning att få en bra överblick över kostnader för den som vill köpa ny bil idag. Forskare på Högskolan i Gävle har därför tagit fram en webbsida där man kan beräkna totalkostnader både för leasingbilar och bilar som är köpta på privatmarknaden.

Juni, juli och augusti

Gävlestudent kan lösa plågan med ljudterror från epa-traktorer och raggare

Hög musik från bilar på nätterna var största orsaken till polisanmälningar i Värmland och Dalarna sommaren 2020. Jenny Andersson, kriminologistudent från Högskolan i Gävle, har lösningar och BRÅ vill nu publicera hennes rapport.

Kerstin Stake-Nilsson utsedd till årets lärare av Högskolans studenter

– Wow, jag känner mig glad och överväldigad! För mig är det här det finaste pris man kan få som lärare. Att studenterna som jag har i åtanke i allt mitt arbete uppskattar det jag gör, absolut inget kan vara bättre. Det ger mig också en stark känsla av att det jag hela tiden funderar på, formulerar i text och praktisk handling är i ”rätt riktning” och det känns värdefullt och mycket fint, säger Kerstin Stake-Nilsson.

Kerstin Stake-Nilsson.

Kerstin Stake-Nilsson.

Högskolans utbildning genererar framgångsrika fotbollstränare

Högskolan i Gävles tränarutbildning i fotboll har visat sig vara ett lyckat koncept. En rad studenter har nått stora framgångar efter studierna och flera har nu toppuppdrag som tränare för fotbollsklubbar i allsvenskan.

Regeringen utser Amir Rostami att leda kampen mot välfärdsbrottsligheten

– Detta är så viktigt då varje felaktigt utbetald krona som kan förebyggas istället kan investeras i välfärden. Det finns bra kunskapsunderlag och nu gäller det att utifrån en samlad bedömning hitta en optimal lösning som försvårar för kriminella som försöker komma åt våra offentliga medel. Jag är hedrad men också ödmjuk då det är ett komplext uppdrag, säger Amir Rostami.

Amir Rostami.

Amir Rostami.

Ny stor studie ska kartlägga Gävlebornas hälsa

Genom att samla data med hjälp av aktivitetsarmband och en ny app ska forskare undersöka kopplingen mellan stadsmiljön och Gävlebornas hälsa.

– Vi hoppas få så många boende i kommunen som möjligt att ställa upp, säger Matteo Giusti, forskare i miljövetenskap.

Så påverkas Högskolans område av regnovädret i Gävle

Gävle kommun påverkades ordentligt av det kraftiga regnandet i augusti. På Högskolan i Gävle fick en del lokaler i källarplan vattenskador. Vid ett studentboende på Kungsbäcksvägen började jordmassor att släppa och de boende evakuerades.

Vid ett studenthus lossnade jordmassor, vilket skapade rasrisk. Foto: Åke Wall

Vid ett studenthus lossnade jordmassor, vilket skapade rasrisk. Foto: Åke Wall

September

Robotar viktig del av lösningen vid framtida pandemier

Robotar kan minska smittspridningen av covid-19 och vara en viktig del av lösningen vid framtida pandemier. Det visar en ny vetenskaplig artikel från Högskolan i Gävle.

– Robotar har många användningsområden vid pandemier och de sprider inte virus på samma sätt som människor, säger Rabé Andersson, forskare inom elektroteknik.

Kronprinsessparet besökte Högskolan

I september gästade kronprinsessan Victoria och prins Daniel Högskolan i Gävle. Kronprinsessparet träffade studentkåren och fick en introduktion till Högskolans forskning.

Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel, landshövding Per Bill och Högskolans prorektor Lars Bengtsson vid Kronprinsessbesöket 20210922.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel välkomnades av Högskolans prorektor Lars Bengtsson. Foto: Anna Sällberg

Modell mot mobbning får pris av BRÅ

– Vår förhoppning är att i framtiden kunna anställa doktorander som bidrar till att fördjupa kunskaper inom detta fält men även att andra kommuner inspireras av Gävlemodellens helhetsgrepp för att stimulera trygga skolor, säger Silvia Edling, professor i didaktik som tillsammans med Guadalupe Francia, professor i pedagogik, representerar Högskolan i Gävle i det fortsatta arbetet med Gävlemodellen.

Hemlösa kvinnor fråntas sin värdighet i mötet med vården

– De här kvinnorna möter ofta fördomar i vården, om att alla hemlösa är missbrukare som försöker utnyttja sjukvården för att sno till sig någonting, säger Martin Salzmann-Erikson, forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Oktober

18 miljoner till forskning om inkluderande arbetsliv vid Högskolan i Gävle

– Det är fantastiskt att få förtroendet att bedriva den här forskningen och kunna bidra till ett hållbart arbetsliv under och bortom cancersjukdom, säger Anna Efverman, huvudsökande och forskningsledare för Inkluderande arbetsliv.

Anna Efverman, forskare och lärare inom vårdvetenskap, AHA. Inriktad på vårdvetenskapliga faktorer som är viktiga för patienter som genomgår cancerbehandling. Fotad 20200831.

Anna Efverman. Foto: Anna Sällberg

Ny teknik kan göra kroppsarbete 60 procent lättare

Eksovest, en variant av exoskelett kan minska muskelansträngningen med 60 procent för arbetare inom industri-, logistik-och byggsektorn, enligt en ny studie vid Högskolan i Gävle.

Distansarbetare rör sig mera och är mer avslappnade

– Det vi kan se genom mätningarna är framför allt att hemarbetande växlar mer mellan sittande och stående, att de reser på sig och har fler avbrott i sitt sittande. En efterföljande intervjustudie visar också att de upplever bättre förutsättningar till att gå ut och röra på sig än när man är på kontoret, säger forskaren Linda Widar.

November

Amir Rostami: "Våld föder våld, och våldet verkar bli brutalare"

– Tyvärr tyder vår studie på en brutalisering av våldet. Man skjuter och hugger mot huvud och hals för att döda, likgiltiga för konsekvenserna. Och de som inte råkar dö, är väldigt skadade när de kommer till sjukhuset, säger Amir Rostami, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle.

Gävleforskare ska undersöka gängkriminaliteten bland ungdomar

Nu ska forskare från Högskolan i Gävle tillsammans med forskare från de andra nordiska länderna kartlägga ungdomars erfarenheter av och attityd till kriminella gäng.

Mörk bild med personer i solnedgång.

Högskolan vidareutbildar närmare hundra sjuksköterskor i nytt samarbete med länets kommuner

Nu startar Högskolan i Gävle två vårdkurser för att möta kommunernas behov av kompetensutveckling av vård- och omsorgspersonal. Intresset från länets kommuner har varit stort och kurserna är i stort sett fullbokade.

Marie Kihlström, student vid sjuksköterskeprogrammet.

Foto: Anna Sällberg

Forskare till Antarktis för att förstå vår egen vårflod

– Våra mätningar kommer att hjälpa oss beräkna snömängder även i Sverige, för att bättre planera för översvämningar och vattenförsörjning" säger Andrew Mercer, glaciolog och lärare vid Högskolan i Gävle.

Den svenska stationen på Antarktis, samt Andrew Mercer.

Den svenska stationen på Antarktis, samt Andrew Mercer.

December

Idrottslärarna gör underverk på särskolan

På Höghammars gymnasiesärskola handlar idrott om rörelseglädje och man samarbetar nära med Högskolan i Gävle.

– Jag brinner för detta, det går att göra så att många fler i samhället får möjlighet att vara fysiskt aktiva och nå en bättre hälsa. Våra studenter har kunskaperna och när de utvärderar utbildningen ligger den här aktiviteten i topp, säger Sven Blomqvist, lektor på det idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan.

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-01-04
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)