Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Exskallerate vinner första pris för bästa informationsfilm

2022-01-28 

Exskallerate är ett projekt som forskar på exoskelett på Högskolan i Gävle som har vunnit pris för bästa informationsfilm av Interreg North Sea Region. Filmen visar hur personer på en fysiskt krävande arbetsplats kan använda exoskelett genom filmsekvenser från högskolans robotlabb. - Mina kollegor har jobbat i flera år med exoskelett och målet är att sprida information till små och medelstora företag om att detta hjälpmedel finns, säger Sofi Jonsevall, projektmedarbetare vid Högskolan i Gävle.

Sajid Rafique, forskare inom robotik, demonstrerar en eksovest.

Sajid Rafique, forskare inom robotik, demonstrerar en eksovest.

"Vi visste inte att det var en tävling"

I informationsfilmen finns information om olika exoskelett och hur de kan användas för skilda arbetsuppgifter.
- Suveränt roligt att vi vann, vi visste inte att det var en tävling, berättar Sofi. Förutom Gävle, delas äran med de andra projektmedlemmarna som kommer från bl.a. Nederländerna, Belgien, Tyskland, England och Danmark. Det var fjärde året som Interreg North Sea Region delar ut pris i den kategorin, i juryn satt 14 personer.

10-års forskning på högskolan

Vid Högskolan har det bedrivits forskning på exoskelett i ungefär 10 år. Tidigare var forskningen inriktad på exolegs som är en robot utanpå byxorna, den används främst för de som är äldre och har problem med att stå. I projektet Exskallerate finns i dagsläget två modeller, en för att avlasta muskler och leder i benen samt en väst för överkroppen. Exoskeletten ger extra stöd och hjälper till vid monotona eller fysiskt krävande arbetsuppgifter. - Vi vill hitta hjälpmedel som kan användas av personer som arbetar tungt hela dagen, så att de också kan ha en bra fritid. De ska även orka jobba hela livet, utan att vara utslitna som pensionärer. Stora företag som Ford, Audi och Toyota använder redan exoskelett och rapporterar en minskning med 85 % av sjukskrivningar och arbetsrelaterade skador.

Informationsfilmen

- Filmen är enkel, bra och informativ, den kommer att användas för att förklara vad vi arbetar med, vi kan även lättare få in fler personer som redan jobbar i byggbranschen att bli testpersoner hos oss här på Högskolan. Det är viktigt för att vi ska kunna fortsätta forska och utveckla tekniken, säger Sofi. - Förhoppningen är att fler små och mellanstora företag hör av sig för att vilja prova exoskelett.

Högskolan i Gävle har ingen försäljning av exoskelett, utan får medel för den forskning som kan utföras, och forskarnas förhoppning är att hela tiden kunna förbättra de modeller som redan finns. Sofi avslutar med att säga att år 2022 är tanken att köpa in ytterligare ett exoskelett, för avlastning av ryggen vid lyft från marken.

Sajid Rafique, forskare inom robotik vid Högskolan i Gävle, kommer att medverka vid prisceremonin i Nederländerna i mars 2022.

Faktaruta

Här kan du titta på den prisbelönta filmen på youtube. Det går att välja svensk undertext.

Du kan också läsa mer om Exskallerate här på högskolans hemsida.

Publicerad av: Nathalie Davey Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-01-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)