Stora krav på anställda och studenter
–Pandemin har inneburit många olika effekter för verksamheten, konstaterar rektor Ylva Fältholm i sitt förord till årsredovisningen för 2021. Det har ställt stora krav på både personal och studenter när det gäller flexibilitet och uthållighet. Ekonomiskt har pandemin inneburit tillfälligt ökade anslag till utbildningen, men därmed också förväntningar på att snabbt kunna erbjuda fler utbildningsplatser.
Även om det var nöjda miner och applåder på styrelsemötet så konstaterades samtidigt att långsiktigt behöver Högskolan arbeta aktivt för att få en ekonomi i balans.
–Vi behöver anpassa vårt utbildningsutbud till de anslag vi har. Under flera av de senaste åren har vi överproducerat och prognoserna talar om ekonomiska underskott under de kommande åren om vi inte gör något, konstaterade ekonomichef Johanna Sammeli.
Starkt söktryck och produktiv forskning
Den 82-sidiga årsredovisningen innehåller som vanligt en stor mängd siffror och statistik och mycket är positivt. Söktrycket inför höstterminen slog rekord igen, med nästan 1000 fler förstahandssökande till utbildningarna. Högskolan i Gävle ligger i topp bland landets högskolor när det gäller antal förstahandssökande.
Kriminologprogrammet är ett av Sveriges tio mest sökta program av alla program på samtliga lärosäten. Specialistsjuksköterskeutbildningen kunde fördubblas under året och även högskoleingenjörsplatserna utökades tack vare extramedel och fick sammantaget fler sökande.
En annat positivt resultat gäller forskarnas produktivitet. Vetenskapsrådets bibliometriska index visar att Högskolan i Gävles forskare ligger bland de främsta av alla lärosäten vad gäller hur vetenskapliga artiklar uppmärksammas och citeras av andra i förhållande till tillgängliga forskningsmedel. Det tyder på att Högskolans forskningsmedel används effektivt och att resultaten får genomslag.
-Skattebetalarna och forskningsfinansiärerna får ut mycket av de satsade pengarna, vi åstadkommer mycket för pengarna, sade en nöjd rektor.