Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Högskolan fortsätter vara elitidrottsvänligt lärosäte
Riksidrottsförbundet har förnyat avtalet med Högskolan i Gävle som elitidrottsvänligt lärosäte.
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Riksidrottsförbundet har förnyat avtalet med Högskolan i Gävle som elitidrottsvänligt lärosäte.
Vid ett möte med Kent Lindahl från Riksidrottsförbundet (RF) och representanter för Högskolans ledning bekräftades att avtalet mellan RF och HiG nu har förlängts till 2026 och Högskolan fortsätter alltså att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte.
Erik Häggström är samordnare för arbetet med elitidrottsvänligt lärosäte på Högskolan i Gävle. Han är också anställd som universitetsadjunkt i kriminologi.
– Det är väldigt roligt att Högskolan kan fortsätta att erbjuda den här möjligheten för elitidrottare, säger Erik Häggström. Nu ska vi utveckla riktlinjer för det här arbetet och i samverkan med idrottsföreningar och samhället i övrigt marknadsföra möjligheten att kunna läsa på högskolan för elitidrottare.
Kent Lindahl Riksidrottsförbundet, till vänster, och Erik Häggström samordnare på HiG för elitidrottsvänligt lärosäte var båda mycket nöjda med att samarbetet fortsätter för att erbjuda möjligheter för elitidrottare att läsa på en högre utbildning. Foto: Tommy Löfgren.
Under 2022 är det 14 elitidrottare som läser en utbildning på Högskolan i Gävle i enlighet med avtalet som handlar om att idrottare ska kunna göra dubbla karriärer, och kunna läsa en högskoleutbildning medan de fortfarande utövar sin idrott.
Idrottarna läser på ekonomprogrammet, idrottsvetenskapliga programmet och till fastighetsmäklare och utredningskriminolog, för att ge några exempel.
Ett 20-tal lärosäten i Sverige har avtal med RF för att kunna erbjuda elitidrottare möjligheten till individuellt anpassade studier inom både utbildningsprogram och fristående kurser. Lärosätet ska så långt som möjligt försöka erbjuda studenterna anpassade studier vad det gäller föreläsningar, studietakt, tentamina och andra obligatoriska moment. Lärosätet ska också ge support när det gäller karriärrådgivning och karriärutveckling.
Vid mötet med Kent Lindahl från RF betonade han att de idrottare som söker sig till programmet ofta är mycket ambitiösa och framgångsrika när det gäller sina studier. Det är fler som tar examen än genomsnittet. Och de elitidrottare som fått möjligheten att studera på Högskolan i Gävle verkar vara nöjda. Elin Eldebrink, lagkapten i svenska landslaget i basket, har skrivit och tackat för bemötandet när hon studerade till personlig tränare:
”Vill passa på att tacka för det jättefina tillmötesgående som jag fått från alla er på Högskolan i Gävle. Har varit en fröjd att få läsa kursen Personlig tränare hos er.”
Text: Tommy Löfgren