Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Marita Wallhagen får årets Skytteanska pris

2022-04-14 

Skytteanska Samfundets pris till yngre forskare vid Högskolan i Gävle går i år till Marita Wallhagen, universitets­lektor inom miljöteknik. Prisutdelningen sker under nästa vecka vid Akademisk högtid.

Marita Wallhagen, universitetslektor inom miljöteknik.

Marita Wallhagen, universitetslektor inom miljöteknik, får årets Skytteanska pris. FOTO: Anna Sällberg/Högskolan i Gävle

”Wallhagen har efter sin doktorsexamen 2016 visat en mycket god utveckling av vetenskaplig skicklighet, självständighet och produktion”. Så lyder en del av motiveringen till årets pristagare.

Marita Wallhagen meriterade sig till docent 2021 med fina omdömen. Hon är sedan 2020 anställd som universitetslektor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle.

Verksam inom Augmented urbans

Marita Wallhagens forskning har framför allt handlat om miljöbedömningsmetoder för byggnader och stadsdelar, men även om hur man kan påverka beslut och beteenden så att de blir mer miljöanpassade.

Hon är nu verksam inom projektet Augmented Urbans, där nya verktyg och metoder utvecklas med syfte att skapa mer attraktiva och hållbara utemiljöer som främjar välbefinnande och biologisk mångfald.

Mer ur motiveringen:

”Just hennes förmåga att samtidigt leda och medverka i flera projekt med flera olika nätverk och samverkansparter är imponerande. Denna förmåga borgar även för en fortsatt positiv utveckling för Wallhagen. Wallhagen har även god erfarenhet av att handleda doktorander, och är just nu biträdande handledare för fem doktorander”.

Om Kungliga Skytteanska priset

Skytteanska Samfundet delar årligen ut ett antal priser för framstående forskning och kulturinsatser i Norrland. Det äldsta priset, Skytteanska Samfundets pris, delades ut första gången 1979.

Sedan 2019 delas Kungliga Skytteanska priset ut årligen till en yngre framstående forskare vid Högskolan i Gävle.

Kontakt

Anders Munck, pressansvarig vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-794 65 23
E-post: anders.munck@hig.se

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-04-14
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)