Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Akademisk högtid 2022: Högtidligt, festligt, fullsatt

2022-04-25 

Högskolan i Gävle har äntligen firat akademisk högtid efter fyra års väntan. Med rekordmånga professorer och doktorer och med en högtid där även landets utbild­nings­minister deltog.

Huvudpersonerna på akademisk högtid. Högskolans nya doktorer och professorer.

Huvudpersonerna på akademisk högtid. Högskolans nya doktorer och professorer. Foto: Stéfan Estassy

Under pandemin togs beslutet att skjuta upp akademisk högtid, för den ska helst firas fysiskt. Och det kändes verkligen som alla deltagare hade längtat till den här dagen. Det var kyligt och blåsigt när processionen med doktorer och professorer och andra heders­gäster ställde upp sig utanför Lilla gasklockan i Gävle för att tåga in. Frackar och högtidsklänningar fladdrade i kapp med fanorna som anförde processions­tåget. Men stoltheten och glädjen gick inte att ta miste på.

Nära 300 deltagare fyllde gasklockan inklusive de 40-talet deltagare som tog plats på scenen.

­– Det känns­ stort och roligt att få fira våra framgångar efter fyra års väntan, sade rektor Ylva Fältholm i en radiointervju, minuterna innan högtidsceremonin tog sin början. Doktorerna och professorerna har arbetat hårt i åratal och nu får de vara i centrum i den här fina traditionen.

Sveriges radio intervjuar utbildningsminister Anna Ekström och Högskolans rektor Ylva Fältholm.

Sveriges radio P4 intervjuade utbildningsminister Anna Ekström och rektor Ylva Fältholm innan ceremonin.

Hedersdoktor Pelle Matton

Hedersdoktor Pelle Matton

Inalles 34 doktorer och professorer

Hela 17 doktorer och lika många professorer promoverades respektive installerades, vilket är rekord.
Årets hedersdoktor, Pelle Matton, fick också sin doktorshatt, för mångårigt arbete med den så kallade Gävle­modellen mot mobbning, som är ett resultat av ett samarbete mellan forskare på Högskolan och Gävle kommun.

Men det var inte bara dessa dryga 30-talet personer som uppmärksammades. Tre nya adjungerade professorer installerades och hela elva excellenta lärare hedrades för sin pedagogiska skicklighet. Kungliga Skytteanska Samfundet delade ut stipendium till en ung forskare, i år till Marita Wallhagen.

Mer om samtliga doktorer och professorer finns i högstidsskriften för akademisk högtid 2022.

Studenternas pris till Årets lärare

Studenternas särskilda pris till Årets lärare gick den här gången till Roger Skoog, lärare i kemi, och han möttes av varma applåder när han tog emot sin utmärkelse.

I årets högtid medverkade också utbildningsminister Anna Ekström.

– Den här ceremonin handlar om att högtidlighålla kunskap och bildning vilket är mer behövligt än någonsin, sade hon i en intervju.

Hennes besök i Gävle inleddes redan vid lunchtid då hon besökte campus och fick en inledning till Högskolan av prorektor Lars Bengtsson. Hon träffade också representanter för studentkåren och under den rundvandring som följde på campus passade hon på att tala med studenter som hon mötte i korridorerna. Utbildningsministern fick också en presentation av Digital learning lab och det strategiska forskningsområdet Innovativt lärande. Hon träffade också hedersdoktor Pelle Matton. Innan det var dags att åka vidare till gasklockorna och själva ceremonin hann hon också med att få information om civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och några exempel på forskning inom geospatial informationsvetenskap och insamlandet av geodata.

Fredrik Zetterquist presenterade civilingenjörsprogrammet när utbildningsministern besökte campus. 

Fredrik Zetterquist presenterade civilingenjörsprogrammet när utbildningsministern besökte campus. Forskning inom geospatial informationsvetenskap, forskningsområdet Innovativt lärande, samt Gävlemodellen presenterades också, bland annat.

Utbildningsministern tackade för Högskolans insatser inom utbildning och forskning

Utbildningsministern deltog sedan i både högtidsceremonin och den efterföljande middagen. I sitt tacktal efter middagen stod det klart att hon tagit intryck av det hon sett och hört på Högskolan.

– Tänk vilka insatser Högskolan gör för att studenter ska hitta sitt bästa jag och för att kunna bidra till en bättre värld, sade utbildningsministern.

Hon noterade Högskolans betydelse för att ta sig an samhällsutmaningar när det gäller kompetensförsörjning, välfärden och klimatomställningen. Hon höll ett både långt och starkt tal om den högre utbildningens betydelse för faktaresistens i en tid av ”villfarelser och lögner”. Hon tackade forskare som deltar i den allmänna debatten, ”jag står bakom er”. Hon hyllade också alla lärare inom högskolan och hon riktade ett varmt tack till studenterna, som genom att utnyttja möjligheterna till studentinflytande bidrar till kvalitén inom högre utbildning.

Det var en fin och hjärtlig stämning under hela eftermiddagen och kvällen. Det samlade kollegiet, de närvarande familjemedlemmarna som hyllade sina doktorer och professorer och de övriga gästerna från det omgivande samhället, visade att det här var en dag vi alla längtat efter. Att kunna fira akademisk högtid tillsammans och uttrycka tacksamhet över vad högskolan betyder i samhället.

Doktorshatten

Doktorshatten

Desserten under middagen uppskattades.

Ceremonimästare Jonas Kågström och marskalkarna.

Ceremonimästare Jonas Kågström tillsammans med studentmarskalkarna.

På sidan Akademisk högtid 2022 finns bilder och texter om alla som firades och uppmärksammades under högtiden.

Text: Tommy Löfgren

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-04-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)