Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Ylva Fältholm fick plats bredvid kungen

2022-05-02 

Högskolans rektor Ylva Fältholm var på kungamiddag i fredags och fick en mycket bra placering, till vänster om kungen.

Ylva Fältholm vid kungens bord under Sverigemiddagen.

Ylva Fältholm vid kungens bord under Sverigemiddagen. Fotograf: Sara Friberg, Kungliga hovstaterna.

– Det var väldigt oväntat, hedrande och trevligt att få sitta bredvid kungen under middagen, säger Ylva Fältholm om upplevelsen.

Varje år ordnas en så kallad Sverigemiddag och i år kunde den äntligen genomföras efter drygt två års uppehåll på grund av pandemin. Omkring 180 högtidsklädda inbjudna togs emot av kungen, drottningen, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, i Lovisa Ulrikas matsal på kungliga slottet i Stockholm.

Gästerna kom från hela landet och det var landshövdingarna som hade nominerat en handfull personer från respektive län. Det främsta skälet till att få vara med handlade om att man bidragit till insatser kopplade till pandemin.

När det gäller Ylvas deltagande så lyfter man fram det faktum att Högskolan i Gävle upplåtit lokaler på campusområdet åt vaccineringen. Dessutom nämns att Högskolan erbjuder utbildningar till både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, samt att ett 20-tal anställda också hjälpt till med massvaccineringarna.

Från länet deltog också Anna och Jonas Larsson, som driver ett destilleri, Tevsjö destilleri i Järvsö, som ställde om från spritproduktion till att producera desinfektionsmedel och handsprit under pandemin och därmed kunde bidra till att täcka den stora efterfrågan.

På Sverigemiddagen deltog också kommunstyrelsens ordförande i Nordanstigs kommun, Ola Wigg. I den senaste nationella barometern om företagsklimatet i Sveriges kommuner klättrade Nordanstig 80 placeringar till plats 184. Under pandemin har man satsat på att förstärka näringslivsenheten och det har gett resultat. De ovan nämnda deltog med sina respektive och dessutom deltog också landshövdingeparet på Sverigemiddagen.

Själva middagen ägde rum i balsalen Vita havet och alla deltagare var placerade vid runda småbord. Ylva Fältholm fick en fin placering närmast kungen. Som bordsdam på kungens högra sida satt Skånes landshövding Anneli Hultén och på hans vänstra sida satt alltså Högskolans rektor Ylva Fältholm.

Vad talade ni om?

– Eftersom jag hade Ali Mirazami som forskat om coronaviruset vid min vänstra sida och flera andra vid bordet som gjort betydande insatser under pandemin, blev det en del prat om just detta, säger Ylva Fältholm. Vi pratade också om hur vi skulle fira Valborgsmässoafton. Eftersom både jag och kungen fyller år på Valborgsmässoafton blev det också gemensam bordsskål för att i förväg fira detta.

Man kan säga att Högskolan har goda relationer med kungahuset. I höstas, närmare bestämt den 22 september, var kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök på Högskolan i Gävle. Då möttes de av prorektor Lars Bengtsson medan Ylva Fältholm var på tjänsteresa i Frankrike. Programmet innehåll en presentation av Högskolan, möte med studentkåren och diskussion om hur pandemin påverkat verksamheten och särskilt studenter och anställda. Forskning inom det strategiska forskningsområdet Hälsofrämjande presenterades och medarbetare inom Avdelningen för utbildningsstöd deltog.

Högskolans rektor Ylva Fältholm med Per Bill, Landshövding Gävleborg, och flera innan Sverigemiddagen på Kungliga slottet i Stockholm.

De till Sverigemiddagen inbjudna gästerna från Gävleborg. Foto: Jonas Borg.

Text: Tommy Löfgren

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-05-05
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)