Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Samarbete med stiftelse ger miljoner till studerande afrikaner

2022-05-10 

Måndagen den 9 maj anordnades en porträttavtäckning på Högskolan i Gävle. Porträttet visar Iyabo Theresa Ogionwo, en före detta student som tragiskt avled 2019. Nu skänker hennes man Ebi Otsaye Ogionwo en miljon kronor årligen till Högskolan via en stiftelse för att ge afrikanska medborgare möjlighet att studera vid Högskolan i Gävle.

Foto på en kvinna som sitter i en bil och funderar

Porträtt på Iyabo Theresa Ogionwo Foto: Nathalie Davey

Theresa Ogionwos stiftelse

Iyabo Theresa Ogionwo föddes 1978 i Hamburg men växte upp i Lagos, Nigeria. Hon bodde i Sverige och Gävle under första halvan av 2010-talet. Under sin tid här var hon aktiv i kultur- och samhällslivet. År 2019 gick hon hastigt bort till följd av ett medfött hjärtfel.

Hon efterlämnade sin man, Ebi Otsaye Ogionwo, och fyra barn. Ebi valde att hedra sin fru genom att bilda en stiftelse i hennes namn: ”Iyabo Theresa Ogionwo Memorial Foundation”. Stiftelsen kommer skänka Högskolan en miljon kronor årligen. Pengarna är öronmärkta för att dela ut stipendier till afrikanska studenter som ges möjlighet att läsa kandidatprogrammet i socialt arbete med inriktning internationellt socialt arbete, samma program som Theresa läste vid Högskolan.

– En av Theresas hjärtefrågor var så kallade ”Streetboys”, och hon ville förbättra livet för dessa genom utbildning, säger hennes man Ebi Otsaye Ogionwo.

Pengarna från stiftelsen kommer att kunna hjälpa studenter att få uppfylla sina drömmar, och kraven är att de ska förklara hur de ska använda sina kunskaper för att hjälpa i hemlandet.

Tre män framför en tavla på en kvinna

Ebi Otsaye Ogionwo, Komalsingh Rambaree och Damian O Eze. Foto: Nathalie Davey

Pengarna skapar möjligheter för afrikanska studenter

Stipendiet riktas till de från länder i Afrika som vill komma till Högskolan i Gävle för att studera internationellt socialt arbete. – Pengarna öppnar upp möjligheter för personer utan tillräckliga ekonomiska resurser att förverkliga sina drömmar, säger Malin Hillman internationell koordinator på Högskolan i Gävle.

Att få så stora medel för att underlätta för studenter från utomeuropeiska länder är unikt i Sverige, – Stiftelsens erbjudande är unikt och innan vi kunde acceptera detta var vi tvungen att kolla det juridiska. Vi var glada för studenterna när vi fick reda på att det var ok, säger Malin Hillman.

Avtäckande av porträttet

Theresas man och familj bor nu i Portugal men Ebi Otsaye Ogionwo besökte Gävle under måndagen för att vara med på avtäckandet av porträttet. På plats medverkade även vänner och bekanta från tiden i Gävle som delade med sig av fina minnen.

- Theresa älskade djur och människor, en mamma som studerade på dagarna och tog hand om familjen, säger en av kvinnorna som familjen bodde hos när de först kom till Sverige.

Damian O Eze jobbade som präst i den Katolska kyrkan i Gävle när Theresa bodde där och pratade om henne som en skyddsängel som gjort mycket gott i sitt liv och som i fortsättningen kommer kunna hjälpa genom stiftelsen. Hennes man Ebi, delade med sig av sina tankar om Theresa, vikten av att älska sin partner och att leva i nuet.

– Jag har en sentimental och nostalgisk syn på Sverige och Gävle. En av våra vackraste stunder tillsammans hade vi cyklandes runt i Gävle, säger Ebi Otsaye Ogionwo.

Hennes hjälparbete

- Fotot representerar den Theresa var, en tänkare som alltid tänkte på andra först, säger Ebi Otsaye Ogionwo.

Under sin tid i Gävle arbetade hon bland annat med RAPATAC, hon var med och startade ”Gävle möter Afrika”-festivalen i Gävle som även var den första festivalen i norra Sverige om kulturen som finns i Afrika.

När Theresa läste sista året på Internationella Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle startade hon 2016 en ideell organisation, "Selfless", som skulle hjälpa offer för Boko Haram, samt de som blivit föräldralösa på grund av AIDS.

– Vi vill att alla kan komma och minnas Theresa i september, och prata om en av de viktigaste sakerna i hennes liv, internationellt socialt arbete, säger Ebi Otsaye Ogionwo.

Annika Strömberg, vicerektor för internationalisering medverkade också vid sammankomsten, liksom Komalsingh Rambaree, universitetslektor i socialt arbete som sa några ord om Theresa.

Annika Strömberg, vicerektor för internationalisering

Annika Strömberg, vicerektor för internationalisering Foto: Nathalie Davey

Faktaruta

Här kan du läsa mer om Theresa och på stiftelsens hemsida Iyabo Theresa Ogionwo Memorial Foundation.

Här kan du läsa en tidigare artikel publicerad på Högskolan i Gävle 2016, Theresa vill hjälpa offer för Boko Haram. 

Tavlan på Theresa hänger i korridoren från Valhall in till hus 51 (Frigg).

Stiftelsen vill hålla Theresa minne vid liv och därför kommer det anordnas en årlig seminariedag i september på temat internationellt socialt arbete. Pandemin har försenat premiären och planen att den första blir i september i år. Den första seminariet kommer hållas den 23 september 2022.

Text: Nathalie Davey

Publicerad av: Nathalie Davey Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-05-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)