Inagården är ett behandlingshem för personer med flera diagnoser och funktionsnedsättningar. Under tre år kommer cirka 35 anställda, där majoriteten är undersköterskor med inriktning mot psykiatrin, studera 25 procent av sin arbetstid på Högskolan i Gävle. Inom personalen är variationen på ålder, utbildningsnivå och anställningstid stor.
– Vi anställer framför allt efter personlig lämplighet, och vår personal har oftast bara en gymnasieutbildning, säger Mattias Nyberg.
Utbildningen som Inagårdens anställda läser nu är uppdelad på tre kurser. Den första kursen innehåller baskunskap kring problematiken som de boende har. Nästa fas är bemötande mot personer inom gruppen, och sista delen ska öka förståelsen för det juridiska.
– Det finns ju många andra företag som erbjuder riktade psykosociala utbildningar, men Högskolan är ett bra komplement, säger Mattias Nyberg.
Vända sig till Högskolan i Gävle är medvetet val
2014 läste en del av personalen en kurs i coaching vid Högskolan i Gävle, så det blev ett naturligt val att vända sig dit igen.
- Vi kunde få en optimerad utbildning efter Inagårdens verksamhet, det finns inte många behandlingshem som har samma inriktning som oss så det var ett bra val, säger Mattias Nyberg.
Förväntningarna för de anställda på Inagården är att de ska få högre kvalitet i verksamheten och en bättre förståelse för deras boendes problematik, men även en förståelse för allt runtomkring personerna som de jobbar för.
- Jag tänker mig också att det blir en allmän kompetenshöjare för de i gruppen, utbildningar som även kan ge högskolepoäng är positivt för den enskilde på ett helt annat sätt. Det ger ju en boost till självkänslan också, säger Mattias Nyberg.