Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nya Leve! ute nu

2022-05-18 

I första numret av Högskolans tidning LEVE! i år kan du läsa om det stora forskningsprojektet som kommer pågå under 6 år om timanställda. Det finns även bilder från både teknikerjakten och akademiskhögtid. Du kan även läsa om Joel Wästgårds som vann förra årets PT och en alumn till Högskolan i Gävle.

Framsidan av tidningen Leve! 2022

Omslaget till nya LEVE! På omslaget: Sanaya Singh, socionom och adjunkt inom socialt arbete

Personporträtt av Sanaya Singh

I personporträttet kommer du få läsa mer om Sanaya Singh och hennes hjälparbete för de fattiga i Indien som hon och hennes mamma hjälpte under pandemin när Sanaya var där på sin föräldraledighet.

Barnen och kvinnorna är mest utsatta i det vardagsliv som finns för de fattiga i Mumbai och för Sanaya och hennes mamma blev det självklart att hjälpa till så mycket som de kunde. Tillsammans kontaktade de 10 socionomstudenter från universitetet i Mumbai för att organisera projektet ”Jeevan Pravah” (The stream of life). Sanaya kontaktade företag i Indien, lokala politiker och sina kollegor på Högskolan i Gävle för att få hjälp med resurser till att kunna hjälpa på plats.

- Vi hamnade i en nedstängning av hela landet, i en av världens största städer, med mycket stora klasskillnader. Där personer saknar personnummer, barnen följer med sina föräldrar när de jobbar För det fattas barnomsorg för alla, även när de jobbar med avfallshantering. Där du föds in till det liv du får, säger Sanaya Singh.

Stora forskningsprojekt på gång

Det sex år långa forskningsprogrammet finansieras av Forte och leds av Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Data på organisationsnivå samlas in hos de ingående företagen och kommunerna. Det sker genom omfattande enkäter, med frågor om bland annat fysisk belastning, jämställdhet och om osäkerheten i anställningen. Detta gör det enklare för forskarna att jämföra de olika anställningarna med varandra,

Förutom David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, och Sven Svensson, lektor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, kommer även andra forskare att analysera fler aspekter av anställningarna i studien.

Joel blev Årets PT 2021

Du vann ju pris som året PT 2021, hur gick tävlingen till och hur känns det att vinna?

Det roligaste är att vem som helst får nominera, jag fick en fin motivering som jag tror var skriven av en av våra medlemmar. Vinnaren utses sedan både av det svenska folket och av en jury.

Att vinna, när det var så många otroligt duktiga och kompetenta nominerade, känns overkligt och som ett stort privilegium. Det blir också ett kvitto på mitt driv och engagemang.

Vill du få tidningen hemskickad med posten?

Kontakta redaktören Nathalie Davey via mejl, nathalie.davey@hig.se för att bli inlagd i sändlistan för tidningen.

LEVE! finns även som blädderbar tidning digitalt på hig.se här kan du läsa tidningen digitalt.

Publicerad av: Anna-Carin Skytt Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-05-18
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)