Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskning visar: Svenska mäklare är lugna som filbunkar

2022-05-23 

Under flera år har ett forskningsprojekt testat svenska mäklares personlighetsdrag. - Den största skillnaden mot medelsvensson, är hur samvetsgranna mäklare är, men mest slogs vi av deras höga värden för känslomässig stabilitet, säger Jonas Kågström, forskare vid Högskolan i Gävle.

Mäklare i ett handslag

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jonas Kågström driver i samarbete med Svensk Fastighetsförmedling ett sexårigt forskningsprojekt för att undersöka den långsiktiga hållbarheten i yrket. Sedan tre år skickar forskarna i Gävle därför ut en årlig enkät till 1000 mäklare i Sverige, där man tittar på fem olika personliga egenskaper enligt femfaktormodellen, The Big Five.

Jonas Kågström

Jonas Kågström

- Vid våra analyser sticker det ut hur samvetsgranna de är. men mest förvånande var vi över deras höga värden för känslomässig stabililitet, säger Jonas Kågström.

Jonas menar att det nästan är en förutsättning att vara känslomässigt stabil som mäklare. Eftersom det är prestationsbaserad lön och väldigt stressigt med oregelbundna arbetstider och man i Sverige också har ett mycket större juridiskt ansvar.

- Är du lugn som en filbunke och dessutom ordningsam, ja då har du ordning på papperen och du orkar hålla många bollar i luften


Testar sina studenter

På utbildningen för fastighetsmäklare i Gävle, landets äldsta, låter de sedan fem år också studenterna göra testerna. De följs sedan upp av seminarier där studenterna kan diskutera sina resultat, i grupp eller enskilt.

- Detta är något jag verkligen kan rekommendera. Studenterna upplever det som väldigt värdefull självkännedom, så det blir en typ av personlighetsutveckling också.

Här finns en chans, som Jonas ser det, att i tid göra en ung student medveten om att studentens personlighet påverkar prestationen och välmående i mäklaryrket.

- Det är lätt att observera att mäklare är väldigt extroverta, men svårare att på ytan se om en person är samvetsgrann. Och faktum är, kvar blir de som ligger en och en halv standardavvikelse högre i samvetsgrannhet än medelsvensson

Framtida intag på personlighetstest

Jonas säger att de lekt med tanken att anta en liten kvot av studenterna, ungefär som man gjort på läkarlinjen i många år, utifrån särskild prövning med personlighetstest.

- Och sedan följa dem under studierna, men även 3-5 år när de är ute och jobbar som mäklare. Det tycker jag skulle vara kittlande intressant.

Han har även föreslagit det för sjuksköterske- och lärarprogrammen, andra yrken med väldigt speciella krav på personlighet för att trivas.

- Både lärare och sjuksköterskor skulle förmodligen må bra av att kanske har en lite större självkännedom när de går ut i yrket, säger Jonas Kågström.

The Big Five

Femfaktormodellen, The Big Five, tittar på fem olika personliga egenskaper som till stor del är medfödda och som avgör hur du fungerar i olika sammanhang som person.

  • Hur öppen du är för nya erfarenheter
  • Hur samvetsgrann eller inte samvetsgrann du är
  • Hur extrovert eller introvert du är
  • Hur pass harmonisträvande eller burdus du är
  • Hur pass emotionellt stabil du är

    Femfaktormodellen är sedan 1990-talet den dominerande modellen inom personlighetspsykologi för att beskriva hur våra personligheter är sammansatta av personlighetsdrag. Den kallas femfaktormodellen för att den bygger på fem faktorer/dimensioner som vart och ett bestämmer ett personlighetsdrag. Dessa fem personlighetsdrag blir tillsammans en profil eller karta över en individs personlighet.

Mäklarsamfundet har i samarbete med Högskolan i Gävle gjort några korta filmer om vilka de svenska fastighetsmäklarna är enligt personlighetsteorin ”Big 5”, och hur de egentligen mår. Här kan du se filmerna

Kontakt

Jonas Kågström, forskare i företagsekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 026-64 87 75
E-post: jonas.kagstrom@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-06-28
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)