Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Stort genomslag för forskning om arbetslivets villkor - nu startar fas två

2022-09-21 

Det sexåriga forskningsprogrammet "Flexibelt arbete" går nu in i sin andra fas, då Forte anslog 9 miljoner för ytterligare tre år.
- Tidigare under pandemin kom distansarbetet i fokus, nu kan vi fokusera mer även på dem med tillfälliga anställningar, säger Gunnar Bergström, programansvarig.

Gunnar Bergström

Gunnar Bergström

Programmet undersöker de två typerna av flexibelt arbete. Dels arbetsformerna där man kan arbeta mer fritt i tid och rum, och dels de tillfälliga arbetsformerna som också inkluderar bemanningsanställningar, tidsbegränsade anställningar och timvikariat.. Ungefär 15 procent på den svenska arbetsmarknaden har tillfälliga anställningar och drygt 100 000 människor har bemanningsanställningar och det varierar mycket mellan olika organisationer.

- Under pandemin blev det ju väldigt intressant med distansarbete eftersom alla kastades ut i det, frivilligt eller ofrivilligt. Nu har vi bättre praktiska möjligheter att också fokusera på olika anställningsformer, och detta med samma kraft som vi har haft och fortsätter att ha mot distansarbete, säger Gunnar Bergström.

Unik studie

Forskarna i Gävle vill titta på både hur det tillfälligt anställdas arbetsmiljö ser ut och om de har samma arbetsuppgifter och upplever arbetsmiljön på samma sätt som de som egentligen jobbar på samma position som dem, inom en kommun eller ett industriföretag.

- Många studier har tittat på detta vid ett tillfälle, men det som är unikt för oss är att vi följer anställda över tid, mäter dem vid olika tillfällen och både på organisations-, grupp- och individnivå.

De flesta vill ha fasta anställningar

De flesta vill ha en traditionell tillsvidareanställning hos en fast arbetsgivare för att kunna ha en tryggare och mer förutsägbar tillvaro. Här vet forskarna att bemanningsanställda kan ha svårare att bli integrerade på arbetsplatsen och en överrisk för arbetsskador.

- Vi behöver ta reda på både de positiva och de möjliga negativa sidorna med tidsbegränsade anställningar och inhyrning av personal. Vi vet inte mycket om vad det betyder för arbetsmiljön och organisationens produktivitet eller lönsamhet, säger Gunnar Bergström.

Forskningsprogram: Flexibelt arbete

Sverige vände sig till Högskolans forskare när distansarbete blev det normala

David Hallman

David Hallman

- Behovet av kunskap om medarbetares situation vid distansarbete blev under pandemin akut och det sporrade oss forskare mycket att direkt kunna bidra. Vi fortsätter nu att titta på hur distansarbetet bäst kan utformas, säger David Hallman, vetenskaplig ledare.

- För många fungerar det väldigt bra, men några upplever problem med arbetsmiljön. En grupp som vi behöver förstå bättre så att särskilda insatser kan göras för den.


David Hallman

Vetenskapsradion Sveriges Radio P1 mars 2021 "Hemarbetare sover i snitt en halvtimme längre"

Forskning.se mars 2021 "Hemmajobbare sover längre men är lika produktiva"

Förutom dessa: Göteborgsposten, GD, Arbetarbladet, P4 Gävleborg m fl. Tidningen Prevent, Kollega, Tidningen Arbetsliv Norge, TV2 Norge och många fler.


Linda Widar

Vetenskapsradion Sveriges Radio P1 september 2021 "Befarar epidemi av utmattning om några år"

P1 Morgon oktober 2020 "Om att vara en bra chef på distans"

DN november 2021 "Bostaden påverkar om man vill jobba hemma eller inte"

DN augusti 2020 "Så styr och stöttar du medarbetare som jobbar på distans"

Forskning.se april 2020 "Chefens stöd avgörande vid distansarbete"

Förutom dessa: Svt Värmland, Gävleborg, Gotland, P4 Gävleborg m fl. Tidningen Chef, Kollega, GD, Arbetarbladet och många fler.


Sofie Bjärntofth

DN april 2022 "Otydlig flexibilitet kan ge skuldkänslor"

Forskning.se januari 2022 "Flexibelt arbete ger ofta skuldkänslor"

Lag & Avtal maj 2020 "Aktiv och engagerad chef viktigt vid distansarbete"

Förutom dessa: P4 Gävleborg, Tidningen Prevent, VD-tidningen, Publiket, IT- karriär GD, Arbetarbladet och många fler.Text: Douglas Öhrbom
Foto Gunnar Bergström: Britt Mattsson
Foto David Hallman: Anna Sällberg

Kontakt

Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 073-622 58 60
E-post: Gunnar.Bergstrom@hig.se

David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle
Tel: 073-626 64 13
E-post: David.Hallman@hig.se

Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-10-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)