Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fattigdomen osynliggörs när barnfamiljer får matkasse på nätet

2022-09-26 

"Giving People" är en av flera växande organisationer som anonymt hjälper barnfamiljer på nätet.
- Det finns en stor risk att denna barnfattigdom går under samhällets radar, säger Sven Trygged, forskare i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.


Giving People riktar sig till familjer med barn. De som behöver pengar kan via Facebook anonymt ange vad de vill ha pengar till och sedan få en mindre summa pengar i form av ett presentkort. Organisationen rundar medvetet socialtjänsten genom att dela ut presentkort då denna ”transferering” inte syns på klientens konto när socialtjänsten begär insyn.

Sven Trygged

Sven Trygged

- Detta gör att samhället inte ser hela omfattningen av barnfattigdomen och behovet av försörjningsstöd, säger Sven Trygged.

Det handlar om basala behov

Sven Trygged, Josefin Andersson och Emilia Cole, tidigare studenter på Högskolan som behandlat ämnet i sin C-uppsats, kunde se att ansökningarna handlar om basala behov, som mat och kläder till barnen. Familjerna som sökte hjälp hos Giving People var främst ensamstående föräldrar eller familjer med många barn.

- Nittio procent av familjerna uppgav att barnen inte kan äta sig mätta, i flera fall kan man tala om ren nöd.

Ser inte socialtjänsten dessa familjer?

För människor med låga inkomster är socialtjänsten det yttersta skyddsnätet.
Men trots att det finns en lagstadgad rätt till skälig levnadsnivå och en socialtjänst i varje kommun så är det många människor som söker hjälp via frivilligorganisationer.

- Ser inte socialtjänsten dessa familjer eller är det så att familjerna undviker kontakt med en snål och krävande socialtjänst?

"Respektavståndet"

Sven Trygged menar att mantrat om att ”det ska löna sig att arbeta” gjort det svårare att höja nivåerna i försörjningsstödet, eftersom socialförsäkringarna ska ge mer pengar än försörjningsstöd, ibland ut­tryckt som ”respektavstånd” mellan bidrag och intjänade rättigheter.

- Är det vi nu ser en återgång till att smita undan ansvaret genom att lägga över det på frivilligkrafter, eller skall det ses som ett positivt alternativ?


Det stora problemet han ser i detta, är att då familjerna anonymt ber om hjälp på nätet så kommer de aldrig i kontakt med utbildad personal som kanske skulle kunna fånga upp och hjälpa dem.

- Om det till exempel är strukturella orsaker bakom så är det ju väldigt svårt för människor att på egen hand förändra sin situation, säger Sven Trygged.


Text: Douglas Öhrbom

När hjälpen finns på Facebook - Om försummade behov och nya hjälpformer
Josefin Andersson, Emilia Cole, Sven Trygged

Vetenskaplig artikel Pdf, 413 kB.

Kontakt

Sven Trygged, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle
Tel: 070-734 14 61
E-post: Sven.Trygged@hig.se

Matkasse på nätet
Publicerad av: Catarina Carlsson Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2022-10-10
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)