----------------------------------------------------------------------------------------
BIG-projektet är ett av flera som kommer att presenteras och diskuteras under det tredje symposiet om social-ekologisk stadsbyggnad den 8 december i Gävle konserthus.
Forskningsfältet har utvecklats bland annat av Gävle-forskare och utmärker sig av att staden ses som ett komplext sammankopplat ekologiskt och socialt system.
Det finns ett stort intresse för stadsbyggnad just nu. Paris har till exempel lanserat "15-minutersstaden" - att det skall vara 15 minuter till allt man behöver i livet, affärer, kommers, men även till avslappnande miljöer - som är ett hett koncept internationellt.
- Men staden är ett komplext system där det inte alltid räcker med dessa enkla tumregler. Vi får till exempel inte glömma att vissa naturområden måste få vara stora för att de ska kunna ge skydd mot extremväder samt denna fina avkoppling och återhämtning som vi sett i vår forskning, säger Karl Samuelsson.
- Dessutom har olika städer olika struktur och karaktär. Därför kan ”15-minutersstaden” vara mer lämpligt i en stad än en annan, säger Nancy Joy Lim.
Huvudtalare:
Professor Nora Fagerholm University of Turku, Finland - Hur får man till en resilient och inkluderade stad utifrån invånarnas egna värden.
Professor Arjan van Timmeren TU Delft, Nederländerna . Arkitekten från arkitekturskolan i Delft talar om återanvändning av skräpytor. Hur det kan göra städer mer motståndskraftiga.
Professor Davide Geneletti University of Trento, Italien - Om hur man kan använda gröna element i stadsdesignen och skala upp dessa lösningar så att de inte bara är här och där.
- Vi har fått väldigt spännande utländska experter som kommer och pratar om detta superheta ämne i hela Europa nu. Vi i Gävle är också starka på detta område och kan vara med och utveckla nya idéer och lösningar både för Gävle och för att driva hela forskningsfältet framåt, säger Karl Samuelsson.
Program 8 december
Symposiet ordnas av Urban Studio