Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Döden på jobbet innebär 10 863 förlorade arbetsår

2023-02-20 

En ny studie visar att bara produktivitetsbortfallet vid dödsolyckor på arbetet kostat samhället drygt åtta miljarder kronor 2008-2019.
- Mer resurser på det förebyggande arbetet skulle spara miljarder, förutom att minska det mänskliga lidandet, säger Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle.

Ett par tomma stövlar på ett bygge

Foto: Janerik Henriksson/TT

Då Mahmoud Rezagholi bedömde kostnader i form av produktivitetsförluster i de 543 dödsolyckorna som inträffade under arbete åren 2008 – 2019, konstaterade han att det, förutom administrativa kostnader, försäkringsersättningar och vårdkostnader, handlar om ytterligare 8,5 miljarder kronor enbart i produktivitetsbortfall.

10 863 förlorade arbetsår

De 543 dödsolyckorna innebär 10 863 förlorade arbetsår, vilket genererar en hög ekonomisk kostnad för det svenska samhället som han menar inte riktigt synliggörs i de få och ofta bristfälliga rapporter som finns.

- När en ung person förolyckas på arbetet går också ett långt produktivt arbetsliv förlorat. Att se dessa verkliga kostnader för samhället är nödvändigt för att förstå att man måste investera mer för att förebygga olyckorna på arbetsplatserna.

– Varje dödsolycka är en tragedi, ingen ska behöva dö under arbetet. Jag vill visa att förebyggande arbetsmiljöarbete ger otroligt mycket tillbaka i ökad nationalinkomst och välfärd, säger Mahmoud Rezagholi.

Vetenskaplig artikel


En norsk studie beräknar den totala samhällskostnaden för arbetsmiljöbrister till 75 miljarder norska kronor och den årliga kostnaden för norska arbetsmiljöåtgärder till 30 miljarder kronor.

Enligt Arbetsmiljöverket var fyra branscher mest drabbade av dödliga olyckor mellan 2011-2020: 

  • Byggverksamhet
  • Jord- och skogsbruk
  • Tillverkningsindustri
  • Transportverksamhet

Det är framför allt män mellan 55 och 64 år som arbetar i enmansföretag, eller företag med få anställda, som råkar ut för dödliga olyckor under arbetet. Under den senaste tioårsperioden har nio av tio som förolyckats i arbetet varit män.

Lastbilsförare har varit mest utsatta för dödsolyckor över tid, sammanlagt 66 lastbils- och långtradarförare har förolyckats på jobbet de senaste tio åren. Andra drabbade yrken är växtodlare och djuruppfödare, byggnads- och anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, skogsbrukare, underhållsmekaniker, maskinreparatörer, VVS-montörer och brandmän.

Kontakt

Mahmoud Rezagholi, forskare inom ekonomi vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-001 07 21
E-post: Mahmoud Rezagholi@hig.se

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-04-29
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)