- Vi fick ett bättre och mer tillförlitligt resultat med hjälp av syretillförsel, som gör att ämnen frigörs från vinet. Man kan jämföra med när en sommelier luftar vin före provsmakning, säger José Chilo.
"Snabbare svar"
Tillförlitligheten är hög, men metodens största konkurrensfördel är snabbheten. En annan fördel jämfört med traditionell vinprovning, det vill säga där vinkännare provar vinet, är att människor kan drabbas av sjukdom och få nedsatt luktsinne.
- Kanske kan kemisk analys ge ett ännu mer exakt resultat, men nackdelen är att det tar längre tid och kostar mer pengar. Den elektroniska näsan ger snabbare svar på frågan om vinets kvalitet, säger José Chilo.
Den nya elektroniska näsan är en prototyp som framför allt är tänkt att kunna användas vid vinframställning, men den har också potential att bedöma kvaliteten på ett lagrat vin.
- Om vi utvecklar den här metoden ännu mer kan den identifiera väsentliga komponenter i ett vin. Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI, säger José Chilo.
Länk till vetenskaplig artikel