Gå till eugreenalliance
Sök

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Välkommen på vernissage och föreläsningar 26 maj!

2023-05-24 

Biobaserade engångsbestick, skärbrädor som ska minska matsvinn och bihotell som kan fästas på stuprör. Välkommen på vernissage på Högskolan fredag 26 maj då studenterna på Industridesignprogrammet visar sina examensarbeten. Dessutom gästas Högskolan av Mikael Lindström och Hans Ehrich som håller föreläsningar.

Studenter utställning

Några av studenterna som ställer ut på fredag (mer info i faktarutan nedan): Christopher Ericsson (överst t.v.), Madelaine Nordén (överst t.h.), Rebecka Moberg (nederst t.v.), Malin Eriksson (nederst t.h.)

Nu har det blivit dags att fira att Industridesignprogrammet fyller 10 år! Avgångsstudenterna visar upp sina examensarbeten för allmänheten och priser delas ut i tre kategorier i Högskolans idétävling. Utöver detta håller Mikael Lindström, nestor inom materialdriven design, och Hans Ehrich, legendar inom industridesign, föreläsningar.

Problemlösning med nya material

Industridesign i Gävle är en utbildning som är både kreativ och teknisk, där studenterna under tre års tid tränas i designmetodik. Studenterna lär sig problemlösning, visualisering, användarcentrerade designprocesser och arbetar nära näringslivet för att lära sig vägen från behov och idé till hållbar produktion.

I examensutställningen ses lösningar på en rad olika problem. Från nya material och spännande produktionsmetoder, till biologisk mångfald och användarorienterade lösningar för hemmet.

Utställning i foajen till Valhall

Genom sina examensarbeten tillåts studenterna utforska egenvalda problemområden med designprocessen som metod vilket medför ett brett spann av resultat i form av innovativa produkter, material och tjänster. Detta i linje med hur mångfacetterad och applicerbar design är som ämne och metod.

Examensutställningen går att beskåda i foajén utanför föreläsningssalen Valhall på Högskolan.

Hela programmet finns på Högskolans hemsida. Läs mer om utställningen på Instagram.

Datum: Fredag 26 maj
Tid: 13.00-17.00 ca
Plats: Valhall (och foajen utanför Valhall)

Några av examensarbetena inom industridesign 2023 (se bild ovan)

Christopher Ericsson:

Christopher genomgått en designprocess för att ta fram ett produktkoncept som syftar till att hjälpa människor köpa rimligare mängder för att minimera belastningen på miljön.

Projektet resulterade i produktkonceptet Ecoboard, vilket är ett skärbrädekit med fyra skärbrädor för fyra olika livsmedelskategorier: grönsaker, frukt, fullkorn och animaliska produkter.
Genom en markering på skärbrädans yta visas det på ett ungefär hur mycket mat som borde
tillagas för att användaren ska kunna äta en hälsosammare mängd mat med minst möjliga
miljöbelastning.

Malin Eriksson:

Ett arbete som handlar om att ta fram ett förslag på en ny stadslekplats åt Sandvikens kommun.

Designförslaget är en tematisk lekplats som inspirerats av Sandvikens kommun, dess historia
inom järnverket och fritidssysslorna invånarna ägnar sig åt. Ett ställe som förhoppningsvis
kommer locka människor till området och bidra till en ökad utomhusvistelse som är bra för
hälsan.

Madelaine Nordén:

Har i samarbete med RISE och med Holmens biobaserade material Inverform skapat en konceptserie hållbara engångsbestick. Madelaine har hittat en lucka i marknaden då de alternativ som tidigare har ersatt plastbestick inte har stämt överens med användarnas preferenser, då de bland annat har en sträv och vass yta. Genom att studera material, barriärer, estetik, ergonomi och användarens upplevelse av dessa bestick har hon kunnat fortsätta utvecklingen av engångsbestick,
så att de också kan ge en god matupplevelse utöver dess miljövänliga egenskaper.

Rebecka Moberg

Rebecka har tagit fram bihotell och blombehållare som kan fästas på ett 90 millimeters stuprör på Norra Kopparslagargatan i Gävle, där det idag saknas grönska.
Produkterna ska göra urbana miljöer grönare och hjälpa solitärbin hitta mat och boplatser. Pollinatörer har en viktig roll för den globala matförsörjningen eftersom de pollinerar en stor del av världens växter, men håller nu på att bli utrotade på grund av mänsklig aktivitet. Bihotell kan vara en potentiell lösning för att motverka deras utrotning och i stället inkludera dem i den urbana miljön.

Kontakt

Kontakt

Ann-Sofie Hartzén
E-post: ann-sofie.hartzen@hig.se
Tel: 076-10 27 881

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-05-24
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)