Gå till eugreenalliance
Sök

Nytt nummer av tidningen LEVE! finns nu på Högskolans campus

2023-10-25 

En dansande lärare, forskning om en metod som kan förebygga hedersrelaterat våld och en alumn med intresse för AI och GIS. Det är lite av innehållet i det nya numret av Högskolans tidning LEVE!.

Tidningens omslag, med Larisa Nilsson.

Tidningens omslag, med Larisa Nilsson.

I tidningens personporträtt möter du Larisa Nilsson som jobbar som universitetsadjunkt i företagsekonomi på Högskolan. På fritiden ägnar hon sig gärna åt dans.

– Jag dansar för njutningens skull. Dans är bra konditionsträning och det är en mycket vacker idrott. Jag har försökt att gå på gym vid några tillfällen men jag får inte samma träningsglädje där. Den största glädjen ger danssteg till vacker musik.

Hjältar mot hedersrelaterat våld

Hjältar som förebilder har visat sig effektivt för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Forskare vid Högskolan har analyserat metoden ”Shanazi hjältar” som Gävle kommun använder i sitt brottsförebyggande arbete. (Läs tidigare artikel om forskningen.)

– Vår forskning visar att verksamheten och metoden Shanazi hjältar har haft en positiv inverkan och att metoden är en effektiv och kraftfull metod för att påverka och förändra attityder och medvetenhet kring hedersrelaterat våld. Det är glädjande och viktigt att metoden nu ingår i kommunens ordinarie verksamhet, säger Stefan Sjöberg, forskare och docent i socialt arbete.

"Det finns alltid mer att lära sig"

Alumnen Daniel Morosini har läst lantmätarprogrammet och jobbar nu som GIS-ingenjör.

– Det finns alltid mer att lära sig efter studierna och man är inte klar när man har tagit examen. Hittar du något som intresserar dig kan du sedan välja att djupdyka i det. För min del handlar det till exempel om att jag vill se vad AI kan göra för GIS i min yrkesroll.

Magasinet LEVE! finns i tryckt form i tidningsställ runt om på Högskolans campus. Tidningen går även att läsa digitalt.

Text: Anna Sällberg

Publicerad av: Anna Sällberg Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-10-25
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)