Gå till eugreenalliance
Sök

Välkommen på GIS-dagen!

2023-11-06 

15 november arrangerar Högskolan GIS-dagen i samarbete med Lantmäteriet.

– Vi vill öppna ögonen på våra unga för en framtidsbransch, säger Stefan Seipel, professor i datavetenskap och ansvarig för eventet.

Bildcollage om geografiska informationssystem.

Internationella GIS-dagen 15 november.

Geografiska informationssystem (GIS) är ett samlingsnamn för IT-system som används för att samla in, bearbeta och presentera geografiska data.

Potentialen för GIS är enorm och systemen finns redan i våra liv i form av GPS och i olika mobilappar, men GIS används även inom datorspel och till allt ifrån laserscanning till kartgrafik.

Den 15 november är det internationella GIS-dagen, vilket Högskolan i Gävle uppmärk­sammar genom att arrangera en egen GIS-dag i samarbete med Lantmäteriet.

– Det finns väldigt mycket kompetens inom GIS vid Högskolan, och vi vill visa vilken potential GIS har den 15 november. GIS är ett område som utvecklas hela tiden och det finns bra möjligheter att få jobb för den som väljer en utbildning med inriktning mot GIS, säger Stefan Seipel.

På GIS-dagen finns möjlighet att träffa representanter från Räddningstjänsten, Lantmäteriet och företag som Esri, Sweco och S-Group Solutions. Besökarna får upptäcka ny GIS-teknik och se hur den används. Det blir föredrag av Högskolans forskare om bland annat hur drönare kan användas för att upptäcka skogsbränder med hjälp av GIS, och av räddningstjänsten om hur de redan idag använder tekniken.

Deltagande på GIS-dagen är gratis och öppet för allmänheten. Aktiviteterna startar vid 08.30 och pågår hela dagen.

Välkommen!

Här är ett program för GIS-dagen: https://www.hig.se/Ext/Sv/Arkiv/Externa-aktiviteter/2023-06-08-GIS-DAY-Gavle-2023.html

Datum: 15 november
Tid: 08.30–11.30
Plats: Högskolan i Gävle, hörsal Valhall, foajén och närliggande lokaler

Kontakt

Stefan Seipel
E-post: stefan.seipel@hig.se
Tel: 026-64 85 63

Magnus Lemoine
E-post: magnus.lemoine@hig.se
Tel: 026-64 89 02

Publicerad av: Camilla Haglund Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-11-08
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)