Gå till eugreenalliance
Sök

Larisas hjärta klappar för dansen

2023-11-17 

Valsmusik tänder Larisa Nilssons gnista och hon njuter av glädjen som varje danssteg ger henne. Hon jobbar som universitetsadjunkt i företagsekonomi på Högskolan i Gävle och på fritiden ägnar hon sig åt dansformen artistic ball room, där hon kammat hem flera VM-guld.

Larisa Nilsson.

Larisa Nilsson. Foto: Anna Sällberg

Dansen har alltid varit en stor del i Larisa Nilssons liv. Hon har testat olika dansstilar genom åren; modern dans, jazz, disco, hiphop, step, bugg, latin, show, salsa, bachata med mera. Nu är det mest artistic ballroom som gäller och hon tillbringar många timmar på Ackes dansskola i Gävle.

– Jag tycker att det är så vacker musik i standarddanser, som vals och wienervals. Valsmusik väcker känslor och når ditt hjärta så att rörelserna kommer från hjärtat. När man dansar latinamerikanska danser blir man också förälskad i musiken men det är en annan sorts musik. Den musiken ger energi och ”väcker” din kropp så att kroppen börjar dansa av sig själv. Dans går hand i hand med musikupplevelse, säger Larisa Nilsson.

Tog fyra VM-guld

Då och då tävlar hon i dans och i våras vann hon fyra VM-guld i artistic ball room i Warszawa i Polen. Men det är inte tävlingsmomentet som sporrar henne.

– Jag dansar för njutningens skull. Dans är bra konditionsträning och det är en mycket vacker idrott. Jag har försökt att gå på gym vid några tillfällen men jag får inte samma träningsglädje där. Den största glädjen ger danssteg till vacker musik.

När Larisa Nilsson funderade över karriärval för många år sedan började hon att studera till lärare. Under den perioden arbetade hon även med försäljning och marknadsföring parallellt med studierna. Men eftersom dansen alltid fanns där som ett stort intresse valde hon sedan att studera vid Danshögskolan.

– Men jag insåg snabbt att det var svårt att tjäna pengar på dansen. När jag sedan såg att det fanns en kurs i Brand Management på Högskolan i Gävle, som krävde en utbildning i företagsekonomi, valde jag det spåret.

Larisa Nilsson.

Larisa Nilsson. Foto: Privat

Hon har alltid varit intresserad av marknadsföring och dess påverkan på människors beteende.

– Där började min resa i ekonomivärlden. Så småningom bytte jag inriktning för att fokusera mer på ekonomistyrning och nu undervisar jag i företagsekonomi. Jag gillar ekonomi och jag gillar att undervisa på Högskolan, säger hon.

Lärare bör agera som vägledare

Under en period jobbade Larisa Nilsson inom näringslivet, bland annat med offerter, kalkylering och budgetar.

– Den erfarenheten har jag nytta av i mitt jobb här. Att undervisning på Högskolan i Gävle kan kompletteras med kompetensutveckling är också mycket värdefullt för mig.

Hon läser gärna kurser själv och tittar hur andra bygger upp sin undervisning. Att undervisa inom högre utbildning ser hon som väldigt givande.

– När man undervisar på en högskola träffar man människor som aktivt har valt att läsa en viss utbildning. Jag tycker att lärare inom högre utbildning ska agera som en vägledare. Det viktigaste är att låta intresset till ämnet växa och om en student är motiverad kommer personen att bearbeta och hantera all information på ett effektivt sätt. Jag känner att min roll är att ge verktyg som kan behövas i yrkeslivet, låta intresset till ämnet växa och hjälpa studenter att utvecklas.

Larisa Nilsson.

Larisa Nilsson. Foto: Privat

Larisa Nilsson kombinerar nu arbetet som lärare i företagsekonomi med dansen som en passionerad fritidssysselsättning. Att resa är ytterligare ett intresse som hon tycker om att kombinera med dansen. Hon har bland annat tagit några lektioner vid Broadway Dance Center, en stor dansskola i New York och förra året var hon och hennes sambo (som också dansar) till Wien på nyårsgala.

– I Österrike anordnas ofta baler. På Silvester Gala dansar man wienervals till en symfoniorkester samt tittar på opera, balett och andra föreställningar. Det var verkligen en upplevelse för livet och det är fantastiskt att kulturlivet i Österrike är på så hög nivå. Jag skulle vilja besöka Blackpool Tower någon gång där ballroom och afternoon tea anordnas nästan varje dag.

Uppskattar internationella utbyten

Intresset för andra kulturer yttrar sig också i arbetet då Larisa Nilsson ser internationalisering som nya samarbetsmöjligheter för lärare, studenter och forskare. Nyligen besökte hon ett universitet i Angers i Frankrike och undervisade samt var på med på några möten. Besöket där var en del i samarbetet som Högskolan i Gävle har med flera lärosäten inom Europauniversitetet EU GREEN.

– Varje gång jag är på andra undervisningsställen eller andra företag får jag en annan syn på min egen inställning till undervisning och min egen arbetsplats. Jag upplever EU GREEN som en utvecklingsmöjlighet inom undervisning, forskning och hållbarhetsfrågor generellt.

Viktigt med synergi inom hållbarhetsfrågor

I EU GREEN ingår förutom Högskolan i Gävle även lärosäten från Italien, Portugal, Spanien, Polen, Rumänien, Tyskland, Irland och Frankrike. Alliansen ska ta fram en modell för internationellt samarbete med starkt fokus på social delaktighet och en digital omställning med hållbarhet som övergripande tema.

Högskolan har en ledande roll i delar som handlar om hållbara campus samt mångfald, tillgänglighet och inkludering.

– Inom EU GREEN fokuserar man på hållbarhet och miljövinster kan nås om alla andra länder är med på spåret. Sverige har kommit långt inom hållbarhet men Sverige är ju en liten aktör i förehållande till världen. Synergin är mycket viktig inom hållbarhetsfrågor och det kan till exempel vara intressant att testa hybridundervisning mellan andra högskolor och universitet inom EU GREEN.

Text: Anna Sällberg

Fakta:

Namn: Larisa Nilsson

Ålder: 39 år

Bor: I Gävle

Intressen: Dans, musik och resor

Vilken musik lyssnar du på? Klassisk musik, jazz och pop.

Vilka böcker intresserar dig? Böcker som handlar om personutveckling.

Publicerad av: Douglas Öhrbom Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-11-19
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)