Gå till eugreenalliance
Sök

Inga vägglöss på Högskolan

2023-12-13 

En inspektion efter vägglöss har genomförts på Högskolan och en sökhund användes för att ge ett säkert resultat. Inga löss hittades.

– Det finns ingen möjlighet för vägglöss att etablera sig på Högskolan, säger Gustav Johansson, driftsansvarig på Nomor.

Ett antal studenter har uttryckt oro för att det skulle finnas vägglöss i Högskolans lokaler. Under veckan som gick undersökte därför personal från Högskolans fastighetsavdelning och skadedjursbekämpare från Nomor igenom lokalerna där iakttagelsen gjorts.

Nomor använde under inspektionen en sökhund särskilt utbildad på att hitta vägglöss, utan att vare sig hitta löss eller spår av löss.

– Sökhundarna har mycket hög träffsäkerhet, så det är osannolikt att vi har missat något, säger Gustav Johansson.

Låg risk

Risken att vägglöss etablerar sig på Högskolan permanent är väldigt låg, enligt Nomor. Vägglössen är nattaktiva och behöver då ha tillgång till människor för att kunna äta. Eftersom Högskolan är tom på nätterna finns det ingen möjlighet för vägglössen att klara sig i lokalerna långsiktigt.

– Man kan aldrig skydda sig emot att en vägglus sätter sig på någon i hemmet och att den personen sedan besöker Högskolan. Men den risken är liten och det ska väldigt mycket till för att en annan person sedan ska få med sig lusen hem, säger Gustav Johansson.

Henrik Falk är fastighetschef på Högskolan:

– Jag har en bra och tät dialog med fastighetsägaren och Nomor och tillsammans ser vi till att vidta dem åtgärder som krävs. Man får gärna höra av sig till oss om man tycker sig ha sett någon vägglus, säger han.

Systematiska kontroller

Huvudregeln är att salstentamina och föreläsningar inte ställs in på grund av enskilda observationer.

– Utbildning och examination är det viktigaste för våra studenter. Med goda rutiner och systematiska kontroller av våra lokaler så känner vi oss trygga med det, säger Maria Strand, chef för avdelningen för utbildningsstöd på Högskolan.

Gustav Johansson, driftsansvarig på Nomor:

– Det har varit en del rapportering om vägglöss i media den senaste tiden som gjort folk oroliga, och vi har fått in en del anmälningar. Oftast har det då visat sig vara en skalbagge, spindel, eller liknande. Faktum är att det är färre vägglöss i Sverige nu än före coronapandemin, säger han.

Kontakt

Henrik Falk, fastighetschef Högskolan i Gävle
E-post: henrik.falk@hig.se

Publicerad av: Anders Munck Sidansvarig: Anders Munck Sidan uppdaterades: 2023-12-13
Högskolan i Gävle
www.hig.se
Box 801 76 GÄVLE
026-64 85 00 (växel)